Словесната война между САЩ и Русия ескалира

Руският президент Владимир Путин отвърна на удара, след като американският му колега Джо Байдън заяви в интервю, че го смята за "убиец".

„Човек трябва да познава другия“, каза Путин по руската телевизия и предизвика Байдън да говори с него на живо в ефир.

Путин отхвърли обвиненията, че неговите служби за сигурност са се опитали да убият опозиционния политик Алексей Навални.

Американският президент също така заяви пред ABC News, че Путин ще "плати цената" за предполагаема намеса в изборите през 2020 г. в САЩ.

Русия призова своя посланик за преговори, за да предотврати "необратимото влошаване" на връзките.

Руското правителство заяви, че Анатолий Антонов е бил извикан от Вашингтон в Москва, тъй като отношенията със САЩ са стигнали до "задънена улица".

Байдън коментира доклад на американското разузнаване, който предполага, че Путин е разрешил кампания за намеса в президентските избори през ноември миналата година в САЩ. Американското разузнаване твърди, че Путин стои зад намесата.

Очаква се САЩ да наложат санкции срещу Русия още през следващата седмица заради заключенията на доклада.

Кремъл, заяви, че обвинението срещу Путин е безпрецедентно: Джо Байдън нарече Путин убиец.

Външното министерство тук поиска обяснение, докато говорителят на Путин нарича коментара ясен знак, че президентът Байдън няма намерение да възстановява отношенията си с Русия.

Но самият Владимир Путин явно понесе обидата. В крайна сметка това изигра роля за доказването на основната му идея: че Западът е русофобски и е враждебна сила. Путин каза също, че Джо Байдън просто вижда собствените си черти в руския лидер и твърди, че САЩ са убийствена държава - със списък на срамните глави в историята си от робството до атомните бомби, хвърлени върху Япония.

Държавните в Русия твърдят, че американският президент е преминал червена линия с това, което коментаторите наричат „пряка обида”. Говорителят на Кремъл е съобщил на кореспондент на Би Би Си в руската столица, че отношенията със САЩ сега са "много лоши" - и те изглежда ще се влошат./БГНЕС