Случаите на рак сред младите хора са се увеличили с близо 80% за три десетилетия

Според най-мащабното по рода си проучване броят на диагностицираните с рак лица под 50-годишна възраст в световен мащаб е нараснал с близо 80% за три десетилетия, съобщи "Гардиън".


Случаите на рак с ранно начало в световен мащаб са се увеличили от 1,82 млн. през 1990 г. на 3,26 млн. през 2019 г., докато смъртните случаи от рак при възрастни на 40, 30 или по-малко години са нараснали с 27%. Сега повече от един милион души под 50-годишна възраст годишно умират от тежкото заболяване, разкрива изследването.

Експертите все още са в начален етап на разбиране на причините за нарастването на случаите. Авторите на проучването, публикувано в BMJ Oncology, твърдят, че сред факторите вероятно са лошото хранене, употребата на алкохол и тютюн, липсата на физическа активност и затлъстяването.

"От 1990 г. насам честотата и смъртните случаи на ракови заболявания с ранно начало са се увеличили значително в световен мащаб", се казва в доклада. "Насърчаването на здравословен начин на живот, включително здравословно хранене, ограничаване на употребата на тютюн и алкохол и подходяща активност на открито, може да намали тежестта на ранните ракови заболявания."

Предишни проучвания сочат, че през последните няколко десетилетия в различни части на света се увеличава честотата на раковите заболявания при възрастни под 50-годишна възраст. Последното проучване, ръководено от Единбургския университет в Шотландия и Училището по медицина към Джъдзянския университет в Ханджоу, Китай, е първото по рода си, което разглежда проблема в световен мащаб и рисковите фактори за по-младите хора.

Повечето от предишните проучвания се фокусираха върху регионалните и националните различия. В това глобално проучване изследователите са анализирали данни от 204 държави, обхващащи 29 вида рак.

Те са разгледали новите случаи, смъртните случаи, последиците за здравето и допринасящите рискови фактори за всички лица на възраст между 14 и 49 години, за да оценят промените между 1990 и 2019 г.

През 2019 г. новите диагнози за рак сред хората под 50-годишна възраст възлизат на 3,26 милиона, което представлява увеличение със 79% спрямо 1990 г. Ракът на гърдата е причина за най-голям брой случаи и свързани с тях смъртни случаи, съответно 13,7 и 3,5 на всеки 100 000 души от световното население.

Случаите на ранен рак на дихателната тръба и рак на простатата се увеличават най-бързо между 1990 г. и 2019 г., като очакваните годишни процентни промени са съответно 2,28% и 2,23%. В другия край на спектъра случаите на ранно възникващ рак на черния дроб намаляват с приблизително 2,88% годишно.

През 2019 г. от рак са починали общо 1,06 млн. души на възраст под 50 години, което представлява увеличение с 27% спрямо 1990 г. След рака на гърдата, най-големият брой смъртни случаи е свързан с рака на трахеята, белия дроб, стомаха и червата. Най-рязкото увеличение на смъртните случаи е сред хората с рак на бъбреците или яйчниците.

Най-високите нива на ранно възникнали ракови заболявания през 2019 г. са в Северна Америка, Океания и Западна Европа. Страните с ниски и средни доходи също бяха засегнати, а най-високите нива на смъртност сред хората под 50-годишна възраст бяха в Океания, Източна Европа и Централна Азия.

В страните с ниски и средни доходи ранните ракови заболявания имаха много по-голямо въздействие върху жените, отколкото върху мъжете, по отношение на влошеното здраве и смъртността.

Въз основа на наблюдаваните тенденции през последните три десетилетия изследователите смятат, че до 2030 г. броят на новите случаи на рак с ранно начало и свързаните с него смъртни случаи в световен мащаб ще нарасне съответно с още 31% и 21%, като най-застрашени са хората на възраст около 40 години.

Според изследователите генетичните фактори вероятно имат своята роля. Данните сочат, че основните рискови фактори за най-разпространените ракови заболявания сред хората под 50 години са хранителният режим с високо съдържание на червено месо и сол и ниско съдържание на плодове и мляко, както и употребата на алкохол и тютюн, а също и липсата на физическа активност, наднорменото тегло и високата кръвна захар.

Д-р Клеър Найт, старши мениджър по здравна информация в Cancer Research UK, която не е участвала в проучването, заяви, че все още не е ясно какво определя тази тенденция и призова за предпазливост.

"Колкото и тревожно да изглежда това, ракът е предимно заболяване на по-възрастните хора, като по-голямата част от новите случаи на рак в световен мащаб се диагностицират при хора на възраст над 50 години", каза тя. "Нуждаем се от повече изследвания, за да проучим причините за ранното начало на рака за конкретни видове рак, като например нашето проучване BCAN-RAY, което търси нови начини за идентифициране на по-млади жени с по-висок риск от рак на гърдата.

"Ако хората са загрижени за своя риск от рак, има много начини да помогнат за намаляването му, като например да не пушат, да поддържат балансирана диета, да правят много упражнения и да се пазят от слънцето." /БГНЕС