Слушането на музика облекчава менопаузата

Отдавна е известно, че музиката има лечебен ефект. Тя спомага за освобождаването на хормони на щастието като окситоцин, допамин, серотонин и ендорфини. Ново проучване сочи, че музиката може да облекчи прехода към менопауза при жените.

Проучване, публикувано в списание Menopause, установява, че музикалната терапия може да подобри нивата на депресия при жените и свързаните с менопаузата симптоми като горещи вълни, затруднен сън и сексуална дисфункция.

Проучването включва 48 жени в постменопауза (средната възраст на началото на менопаузата е на около 52 г.), които били разделени на две групи. В първата група всеки ден в продължение на шест седмици е пускана музика. Втората група е била контролна.

Изследването установява, че слушането на музика не само намалява депресията при жените, но и намалява симптомите на менопауза. Това предполага, че музиката може да се използва като нефармакологичен терапевтичен вариант при менопауза.

Към момента повечето проучвания се фокусират върху други видове алтернативни лечения на симптомите - като хипноза, когнитивно-поведенчески терапии, медитация.

„Това малко проучване подчертава благоприятния ефект от лесна за прилагане, евтина, нискотехнологична и нискорискова терапия при менопауза, която действа особено силно на настроението“, казва д-р Стефани Фобион от Северноамериканското общество за менопауза. /БГНЕС