Служебният кабинет: Милиарди са раздадени без обществени поръчки

Милиарди левове от държавния бюджет са раздадени на определени фирми без провеждане на обществени поръчки, обявиха на съвместен брифинг трима министри от служебния кабинет – на регионалното развитие Виолета Комитова, икономическият Кирил Петков и финансовият Асен Василев, предаде репортер на БГНЕС.

По разчети на финансовото министерство на „наши фирми“, без да са провеждани поръчки от публичните предприятия, са платени около 8,5 млрд. лв. Сумата възлиза на около 40% от целия изразходван ресурс.

„Ако спрем течовете, пари ще има за всичко – и за пенсии, и за пътища. Парите трябва да се харчат законосъобразно и ефективно“, посочи министър Асен Василев.

Така наречените „инхаус“ процедури са се превърнали в основен способ за заобикаляне на закона, заявиха от служебното правителство, а за пример регионалният министър Виолета Комитова даде отпуснатите през 2019 г. 518 млн. лв. за укрепване на 84 свлачища. Парите са платени авансово, но проверка е установила, че към дата 1 юни се работи само по едно -това на пътя за Рилския манастир. Вторият пример на министър Комитова беше с магистрала „Хемус“, за чието довършване държавата е заделила 3,71 млрд. лв. от националния бюджет. От тях 1,140 млрд. лв. отиват в държавната компания „Автомагистрали“, а значителна част от тях компанията раздава на 45-50 фирми. Тя добави, че в пътното строителство се е развило явлението "фирмено робство".

От своя страна министърът на икономиката Кирил Петков изнесе данни за строежа на 90 хил. квадратни метра административна сграда в „София Тех Парк“, където отново без поръчка са платени 182 млн. лв. за проектиране, строителство и надзор. „Това за мен е разхищение на държавния ресурс“, каза той, давайки за пример Детската болница, която от години не може да бъде изградена в София.

Ще заведем иск срещу г-н Димитров и г-н Бурска, техните „елегантни” начини да спрат тяхното си уволнение, създават вреди на ББР. Съдебната система трябва да е независима, вероятността 4 дела да отидат при един и същ съдия е 1%, каза още Петков.

На въпрос на БГНЕС за обхвата на започналите данъчни проверки на физически лица, финансовият министър Асен Василев отговори: „Основанието е много просто, или има получен сигнал, какъвто е общият случай, или те попадат в обхвата на това, което казахме – фирми-възложители на големи обществени поръчки и „инхаус процедури“, както и фирми-получатели на поръчки и „инхаус“ процедури. Обхватът е около 200-250 души, поименният състав не мога да го кажа“.

Оказва се обаче, че точно „инхаус“ процедура е използвало и служебното правителство за закупуването на машините за гласуване, с които да се гласува в чужбина на предстоящия предсрочен вот. „Имахме по-малко от един месец да вземем машините. „Инхаус“ беше направен от производителя на тези машини, избран от предишното правителство и беше направен през „Информационно обслужване“. Точно това е хипотезата на закона, когато има нещо, което супер спешно трябва да се случи, то да се случи. Строежът на АМ „Хемус“, която строим от 1970 г., не мисля, че попада в обхвата на спешност“, посочи министър Василев. /БГНЕС