Служебният премиер Стефан Янев е бил подслушван

Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства ще трябва да установи има ли извършени нарушения при прилагането на СРС и били ли са наистина подслушвани политици.

Това става, след като Софийска градска прокуратура се самосезира и възложи проверката в дирекция “Вътрешна сигурност” - МВР, ГДБОП и ДАНС. Междувременно служебният министър на вътрешните работи свали доверието си от началника на дирекция „Вътрешна сигурност“.

А пред Нова телевизия Рашков заяви, че служебният премиер Стефан Янев е бил сред подслушваните политици.

Пред „Хоризонт“ пък Бойко Рашков изрази учудване, че прокуратурата е възложила на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства да проверява МВР и ДАНС. Защото това Бюро е независим орган, включително проверяващ и самата прокуратура, която има право да иска СРС-та.

Рашков, който беше първият ръководител на Бюрото, припомни, че тези проверки се извършват само при постъпили сигнали, при самосезиране и по препратени документи от други институции.

Пред "Сега" пък Рашков коментира, че председателите на Държавна агенция "Национална сигурност" и Държавна агенция "Разузнаване" Димитър Георгиев и Атанас Атанасов вероятно ще бъдат освободени днес. "Проблемът, смятам, ще се реши днес", коментира министърът.

БГНЕС припомня, че в четвъртък "Демократична България" сигнализира, че 32 политически фигури, сред които и водачи на листи, са били подслушвани и следени от три звена на служби у нас. Според тях атаката е била само към партии, които критикуват предишното управление. /БГНЕС