Служебно правителство предава властта на служебно

За пръв път в най-новата история на България служебно правителство ще предаде властта на служебно правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Това стана възможно след като 46 Народно събрание, което е вече в историята, не успя да излъчи редовен кабинет.

Така за по-малко от седем месеца българите ще трябва отново да отидат до урните и да гласуват на вторите предсрочни и трети за тази година парламентарни избори. Нещо повече това ще бъдат и първите избори „две в едно“, на които освен парламент ще гласуваме и за президент.

Президентът Румен Радев вече заяви, че е ясен съставът на новото служебно правителство, а премиерът Стефан Янев добави, че отново ще бъде министър-председател. Също така е ясно, че ще има промени в бъдещия кабинет. Тези промени ще бъдат свързани с евентуалния нов политически проект около служебните министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев, които спечелиха голяма популярност през последните месеци.

От пресцентъра на Министерството на финансите вече поканиха журналистите да отразят предаването на властта, което се възприема от наблюдателите като сигурен знак за предстоящата смяна.

Държавният глава назначи служебното правителство на 12 май, след като 45 Народно събрание, избрано след вота на 4 април, не успя да излъчи кабинет.

Това ще бъде третото служебно правителство, което Радев назначава. Първото бе на проф. Огнян Герджиков, който Радев натовари да бъде служебен премиер, дни след като положи клетва през януари 2017 г.

Така Румен Радев ще бъде първият в най-новата ни история държавен глава, чийто мандат започва със служебен кабинет и завършва с такъв. /БГНЕС