Служители на Мета са уволнени за отвличане на потребителски акаунти

Повече от 20 служители на Мета са били уволнени или наказани за превземане на потребителски акаунти, съобщи „The Wall Street Journal”, позовавайки се на източници и вътрешна документация на компанията.

Според нейните доклади бившите служители са имали достъп до вътрешен механизъм на Facebook, използван за подпомагане на потребители, които са забравили пароли и входни данни или чиито страници са били хакнати. Освен това има случаи, в които бивши служители на Meta са били подкупвани с хиляди долари от хакери, за да им предоставят достъп до чужди акаунти.

„Измамниците винаги се насочват към онлайн платформи, включително към нашата, и адаптират тактиките си въз основа на мерките за сигурност, които се използват широко в индустрията", цитира изданието говорителя на Meтa Анди Стоун. Той добави, че компанията "възнамерява да продължи да предприема действия срещу лицата, участващи в такива схеми".

Работата и животът на много хора са свързани със социалните медии, така че кражбата на самоличност може да се превърне в доходоносен бизнес; достъпът до чужди страници във Facebook или Instagram може да бъде продаден за десетки хиляди долари, се обяснява в доклада. Това, което се случва, е показателно за "огромния и объркващ проблем", с който се сблъсква Meta, която има над 3 милиарда регистрирани потребители на своите виртуални платформи и не разполага с пълноценна служба за помощ, пише вестникът, като отбелязва, че компанията планира да разработи тази функция през следващите години. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ