Служители на НОИ и НСИ в Русе стачкуват

Служители на НОИ в Русе отново излязоха на предупредителна стачка за достойни възнаграждения. Този път към протеста се присъединиха и от териториалното статистическо бюро, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Основното им искане е между първо и второ четене на бюджета да се заложат необходимите средства за увеличение на основните им заплати. Ако не бъдат чути, имат готовност за ефективни стачни действия.

Десетки служители на НОИ се събраха пред сградата на териториалното поделение в Русе, за да изразят своето недоволство от ниските си заплати. По думите на Нели Тодорова, която е главен специалист в отдел „Пенсии“, възнагражденията на хора с години стаж са между 1050 и 1190 лева. Затова в системата имало голямо текучество на кадри, а младите не искали да започват работа там или ако бъдат назначени, не се задържали дълго, тъй като нямали стимул да се развиват. Искането е за 30% увеличение на основните им заплати, но не както беше преди със задна дата от първи януари, а от 1 август. Според друг служител в НОИ – Русе Върбан Дюлгеров, тяхното искане не е за увеличение на заплатите, а да бъдат компенсирани, заради инфлацията. От КТ „Подкрепа“, които организират протестите в страната, са изчислили, че е необходимо в бюджета за тази година да се заложат 12 милиона лева за 30% ръст на заплатите в НОИ от 1 август. По същото време, в Русе протестираха и служители на НСИ. Те настояват за около 50% увеличение на възнагражденията, също от първи август, както и средства за подобряване на материалната база. Изчисленията на синдиката показват, че за увеличение на заплатите в НСИ на национално ниво са необходими 3 милиона лева. /БГНЕС