Смъртоносни патогени от Марс могат да пристигнат на Земята

Космическа зараза. Космическа болест. Астрозаболяване. Само си говорим, но следващата пандемия може да се нуждае от по-добро име от предишната, като се има предвид откъде идва. Космосът може да е далечна граница, но не е лишен от рискове. Черните дупки, астероидите и може би дори галактическата инвазия могат да се окажат дреболии, когато се поставят до този риск. Докато светът насочва погледа си към Марс, някои учени призовават към предпазливост, тъй като се опасяват, че можем да донесем нещо смъртоносно.

НАСА вече събира планини от данни за Марс и повърхността му, а роувърите ѝ постоянно изпращат информация. Според "Scientific American" мисията започва да предизвиква спорове, тъй като се приближава към сливането на двата свята. Поръчан от НАСА и Европейската космическа агенция, космически кораб ще кацне планетата, за да достави на Земята товар, съдържащ камъни, мръсотия и въздух от Червената планета. Разбира се, всичко е малко по-сложно. Настоящото предложение на НАСА включва междупланетен ферибот, който да освободи конусовидна капсула. След това капсулата ще пътува до Земята, преди да се гмурне през атмосферата и да се приземи аварийно в дъното на сухо езеро в Юта.

Но някои членове на космическата общност публикуваха в публичен форум информация за опасностите, свързани с мисията. Истината е, че няма как да знаем какво има на повърхността на Марс, докато не го получим в ръцете си. Освен това нещо, което може да изглежда безопасно и доброкачествено в тамошната атмосфера, може да се окаже смъртоносно в нашата.

Според The Byte, Видният астробиолог Стив Бенър уверява всички нас, че мисията е безопасна. "За повече от 3,5 милиарда години, откакто животът се е появил на Земята, трилиони други камъни са извършили подобни пътувания", казва той. Планетата постоянно е блъскана от астероиди, които изпращат отломки от Марс в космоса, а те в крайна сметка си проправят път до нашия прекрасен дом. Поради тази причина, ако има нещо смъртоносно, което може да повлияе драстично на живота на Земята, то вече се е случило. Следователно капсула, носеща още от същото, не би трябвало да буди безпокойство.

Дори и с този вид научна увереност, НАСА не оставя нищо на случайността. В момента те планират да създадат своя изследователска станция в близост до мястото на кацане на капсулата, за да изследват цялото ѝ съдържание в отдалечен район на Юта. Така че в малко вероятния случай на марсианска болест, тя ще бъде изолирана в пустинята. Независимо от споровете в интернет, Космическата агенция на САЩ продължава с пълна сила плановете си за тестване на Марс. /БГНЕС

Тагове: