Сменете летните гуми със зимни, спасете живот

С наближаването на зимата идва и една от най-отговорните дейности, които всички разумни граждани извършват. Това е смяната на летните гуми със зимни.

„Зимните гуми запазват еластичните си свойства дори при минусови температури. Затова е добре от 1 ноември до края на месец март да използваме зимни гуми. Те са със специален протектор, който е предназначен за изхвърляне на снега и кишата, за да се осигури по-добър контакт с пътя. Смесите при зимните гуми имат много повече нарязвания в дълбочина, за да се осигури по-добро сцепление“, каза пред БГНЕС Любомир Деклиев, който работи в сервиз за гуми.

Напомняме на шофьорите, че акция "Зима" на Пътна полиция продължава, а от 15-ти ноември, понеделник, пътните полицаи ще налагат и санкции на шофьорите на автомобили, които не са със зимни гуми.

Рискът при шофиране с летни гуми увеличава шансовете за тежко ПТП.

„Спирачният път се увеличава в пъти, което може да доведе до сериозни инциденти. Буксуването също проблем, който ще пречи на тръгването ви при наличието на сняг“, каза Деклиев.

Популярната практика, която се среща из родната действителност е една кола да има четири различни гуми. Деклиев твърди, че това е изключително опасно.

„Гумите е препоръчително да бъдат четири еднакви. От един вид и от една шарка. При определени спортни модели е разрешено да са две различни. Гумите трябва да съответстват на вида автомобил, както знаете индексите на натоварване са различни за товарните и леките автомобили. Трябва да се спазват препоръките на производителите“, категоричен е той.

Не трябва да се пести от качество, категоричен е специалистът.

„Основното, което трябва да кажем е за по-новите автомобили. Там не трябва да се правят икономии. Трябва да се слагат продукти от най-висок клас, които да са в съответствие с възможностите на автомобила“

Наблюдава се увеличаване на клиентите, които идват за смята на гуми.

„На ден при нас минават около 50 автомобила“, добави Деклиев, но очаква да има по-голям приток на клиенти при падането на температурите. /БГНЕС