Смесената историческа комисия заседава в София

На 16 и 17 февруари София ще е домакин на 22-та среща на смесената българо-македонска историческа комисия, предаде репортер на БГНЕС.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 година. Успехът на комисията се счита за един от ключовите елементи за изпълнението на Договора от 2017 г.

Работата на комисията през последните 3 години буксува по вина на македонската страна, която протакаше взимането на решения по важни исторически събития и личности от общата ни история, които трябва да ни обединяват. Вместо това Скопие предлагаше „мултиперспективен подход“. Той не отговаря на историческата истина и има за цел да затвърди фалшификациите и антибългарската насоченост на учебниците по история в РС Македония, с които се възпитават в омраза и ненавист към България младите хора в тази страна.

Последното заседание на комисията бе на 17 и 18 ноември в София. Основна тема бе ролята и мястото на Охридската архиепископия и начина, по който тя е представена в учебниците за 7-ми клас в РС Македония. След продължителни дебати не бе постигнато съгласие по бележките, направени от българска страна.

Архиепископия Охридска на Първа Юстиниана и на цяла България, съкратено наричана и Охридската архиепископия, е наименованието на българската автокефална православна църква, подчинена на Цариградската Вселенска патриаршия в завоюваните от Византия в 1018 г. български земи, приемница на понижената в ранг Българска патриаршия. Създадена е веднага в годината на завоеванието с Имперски указ от император Василий II Българоубиец и е закрита неканонично със султанско ирадие през 1767 г. по настояване на Цариградския гръцки патриарх Самуил Ханджери, като нейният диоцез е присъединен към този на Цариградската патриаршия. /БГНЕС