Сметаната е полезна за спортистите

Заквасената сметана не трябва да се дава на деца на възраст под 2 години, а в случай на гастрит и проблеми с черния дроб или жлъчката този продукт трябва да се консумира изключително внимателно, заяви пред радио „Спутник” диетологът Олга Ковиненко.

"Заквасената сметана е ферментирал млечен продукт с доста високо съдържание на мазнини - от 10 до 30 %, така че е важно да се консумира умерено. Съдържа витамини (А, С, Е, К, D, гр. В), аминокиселини, цинк, калий, калций (особено добра комбинация с витамин D, заедно те се усвояват по-добре). Има благоприятно въздействие върху храносмилането, микрофлората (важно е да се консумира прясна, тъй като готвенето унищожава полезните й бактерии). Сметаната е полезна за красотата на кожата, косата и ноктите", казва Ковиненко.

"Децата, хората от третата възраст и спортистите - това са хората, за които този продукт е особено подходящ, тъй като съставът му е богат на протеини и мазнини", подчерта диетологът.

Експертът добави, че не трябва да се дава заквасена сметана на деца под 2 годишна възраст, тъй като стомашно-чревната им система все още не е готова да усвои напълно този вид протеин. Не бива да се изключва от менюто им напълно, но трябва да се ограничи до тези, които са слаби физически, тъй като е особено калоричен продукт. Ако имате гастрит, увреден жлъчен мехур или черен дроб, също трябва да внимавате с консумацията й./БГНЕС