Сметната палата започва проверка в Министерството на спорта

Сметната палата идва на проверка в Министерството на младежта и спорта. Това заяви служебният министър на спорта Андрей Кузманов на пресконференция, предаде репортер на БГНЕС.

Той запозна медиите с обществените проверки за физкултурни салони. „Това са си нормални проверки, защото Министерството е на държавата, а тя трябва да е гарантирана. Вчера внесохме стратегията за младежта 2030. Министерствотона финансите малко ни забави, но тъй като е доста обемен материалът, следващата седмица ще бъде решена тази програма. Сега, по втората точка, загатнахме за едни проверки, които правим. Първите материали излязоха – анонсирахме по Нова телевизия, но имаме развитие от онзи ден. Става въпрос за обществени проверки за физкултурни салони, която с решение на Министерски съвет от 2 месец 2021, в което се отпускат 25 млн. за изграждане, реконструкция на физкултурни салони в Република България“.

Служебният министър на спорта Андрей Кузманов.

„Странното, на което се натъкнахме – резултатите малко по-късно ще бъдат обявени от компетентните органи. От вчера получихме писмо за Сметната палата, от днес или от утре тя идва тук на проверка. Фирмите, които участват в изграждането на тези физкултурни салони – голяма част от тях, 14, станаха 17, а впоследствие 26, са сключени в месец декември. Важното в този момент са фирмите – ДЗД Мадан Спорт, Златоград, участват Енчев Група ЕОД и архитектурно студио Бояна ЕОД – следващото ДЗД Физкултура спорт, същите участници. ДЗЗД Физкултура за Пловдив, същите участници, ДЗЗД Физкултурни салони 2020, същите участници. ДЗЗД Физкултурни дейности, същите участници. ДЗЗД Спортно бъдеще, същите, ДЗЗД Асеновград спорт, същите участници. Като заключение, като цифри да Ви кажа – обща стойност на всички 21 млн. лв. Парите са отпуснати с решение от 28.02.2020 г. Другото обезпокоително в цялата тази история е следното – повечето от тези договори са подписани декември. 1-29 декември са подписани 26 договора, което някъде в пространството някой беше казал, че „за да не се върнат парите на държавата“. Аз мисля, че е по-добре да се върнат на държавата“.

„Всичките договори са изплатени на 100%, а не поетапно. При 100%-во изплащане има такава клауза, но тя трябва да бъде обезпечена със 100%-ва банкова гаранция. Преди три дни всякакви договори могат да бъдат обезпечени със застрахователна полица. Същият ден, в който е подписван даден договор, е подписван и анекс към него. Това, което сме успяли да направим, изпратихме писмо до всички тези фирми, като трябваше да получим до 1 този месец отговор. Обществената поръчка трае между 30 и 40 дни, тя е в ход. Физкултурен салон средно училище „Пайсий“ Мадан – необходимо е изграждане на подпорна стена и т.н. В договорите и анексите към тях, строителството може да започне само когато има виза, скица, което във времето може да продължи един месец или пет години. Има обекти в държавата, които не започват да работят с години. Различни са нещата, някои от фирмите има за лекоатлетически писти. Седем договора имат едни и същи лица. Един и същи човек с двете си фирми прави трета фирма. Анексът в същия ден обезмисля тази застраховка. Ако договорът е останал така, държавата е щяла да си получи парите“, продължи Кузманов.

Служебният министър на спорта заяви, че не е получил нито един договор за инвестиционна фирма. „Миналият път говорихме за „Червено знаме“, за ЦСКА, за футболни отбори. За „Червено знаме“ – трябва много голям инвеститор, знаете в каква разруха е цялото това нещо. В интерес на истината, в един момент се стига до пари. Да, развива го професионалният спорт и нямаме никакви забележки засега от федерациите. Има някои федерации, които идват, не са обезпечени, на които в момента правим всичко възможно да ги обезпечим максимално, но това не е процес на корупция. В момента при мен няма нито един договор за инвестиционна програма, няма нито един ред. Имам, освен тези физкултурни салони, много обекти са в процес на правене – говорихме с общината в Стара Загора за изграждането на затворена лекоатлетическа писта“.

„Това е грижа на Олимпийския комитет – те могат да ви кажат по-подробно за пътуването и прочие. Държавата много отпуска на един олимпиец, за да си проведе подготовката, да вземе квота и да отиде на Олимпиада. Малко е плаваща тази статистика, защото се променят лагерите, например покрай коронавируса. А относно пребиваването на Олимпийските игри, това е въпрос към комитета. Преразпределят се, доколкото знам, към други федерации или ако има нужда за домакинство. В интерес на истината, откакто сме тук помогнахме на 3-4 федерации, които не са получили нищо – аз не го приемам като корупция това нещо“.

На въпрос на БГНЕС за Българския спортен тотализатор (БСТ) и дали ще има уволнения в ръководството след разкритите загуби в продължение на три години, той отвърна: „В Тотото проверката продължава, някои казаха, че уволняваме, до момента няма нито един уволнение. Докато не се докаже с документи нещо, не просто да говорим, никой няма да бъде уволнен. Тотото е предадено на компетентни органи и се прави проверка, продължава да работи правилно. Въобще не стои въпросът да работи. Ако въпросът Ви е защо спряхме фирма Декарт, и ако не беше „Магнитски“, ние нямаше да го спрем – питам, защо този някой продължава да работи с Декарт при положение, че неговият началник се бори с корупция и българската прокуратура повдига 18 обвинения на г-н Божков. И защо трябваше от САЩ да дойде сигнал да спрем корупция, и с решение на МС от 4 юни спряхме. Това не пречи на Тотото да продължи да работи, там работят професионалисти. Хората се справят, след тези проверки, естествено тези, които не са се справили, ще бъдат освободени. Първо, обемът на материалите е доста голям, второ – това не зависи от нас. Февруари месец Министерството на финансите задължава всички хазартни играчи да превеждат информация по сървър към НАП и им дава четиримесечен гратисен период – трети месец Тотото не дава информация на сървъра“, сподели още Кузманов.

„За „Колодрума“ има подписан договор, споразумение, концесия, не съм сигурен, каквото и да ви кажа няма да бъде конкретно. Вчера получихме писмо, днес или утре ще влезнат хората да проверяват Министерството. Безпартиен съм, ако ми предложат като експерт, възможно, но не като условия, единственото е като експерт. Първо, сутринта ме запознаха с това нещо, аз не използвам социални медии – първо, ако говорим за някакво обвинение, то не е срещу Александър Георгиев, а е срещу клуб „еди кой си“. Разговарях сутринта с него, той ми каза, че до него не е достигнало такова нещо като документ, реално ще има отговор след като мине през съда. Това е практика. Всеки ден има клуб, който е сгрешил или е сгрешено срещу него – информацията вътре не е вярна. Умишлено не употребявам имена“.

На въпрос на БГНЕС отнсно младежките програми, Кузманов коментира: „Това, което сме проверили и продължаваме да проверяваме, това е работа на министъра, да си проверява нещата. Да, проверяват се нещата, но тези неща, които 2021 г. ви изкарахме като факти, и компетентните органи ще кажат, те ще бъдат проверени, когато им свършат програмите. Поетапно се опитваме да проверим някои неща, но чакаме те да дадат своите отчети. На 15 септември свършват програмите“, заключи служебният министър на ММС. /БГНЕС