СМИ: Николай Младенов ще ръководи Мисията за подкрепа на ООН в Либия

Бившият министър на външните работи и на отбраната на България Николай Младенов може да ръководи Мисията за подкрепа на ООН в Либия (UNSMIL). Това съобщават различни средства за масова информация, сред които и либийският телевизионен канал Alhadath, който се позова на свои източници.

Според медията бившият български министър се е съгласил да заеме поста "специален представител на генералния секретар на ООН" в северноафриканската държава.

В периода от 2007 до 2009 г. Младенов е бил депутат в Европейския парламент, след което е оглавявал Министерството на отбраната на България до 2010 г. От 2010 до 2013 г. той е бил министър на външните работи, отбелязва още медията.

Бившият пратеник на ООН в Либия Хасан Саламе подаде оставка през март тази година поради здравословни проблеми. В момента тази позиция се заема от Стефани Уилямс.

Великобритания внесе в Съвета за сигурност на ООН проект на резолюция за незабавно прекратяване на огъня в Либия, според която генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще бъде помолен да назначи нов представител на ООН в Либия възможно най-скоро.

Редица чуждестранни медии съобщиха, че още следващата седмица Съветът за сигурност на ООН ще гласува проект за резолюция, предвиждащ удължаването на мандата на UNSMIL за още една година./БГНЕС