Смъртта на Навални убива надеждите на младите руснаци

По улиците на Москва млади руснаци изразиха страх и недоверие от новината, че опозиционният лидер Алексей Навални е починал в арктическа затворническа колония.


Навални беше най-отявленият критик на президента Владимир Путин от години и успя да предизвика огромни улични протести въпреки суровите руски закони срещу демонстрациите. Той стана известно име чрез популярните си разобличения на корупцията в Путинова Русия.

Навални беше арестуван в началото на 2021 г., след като се завърна в Русия от Германия, където се възстановяваше от отравяне с "Новичок", нервнопаралитично вещество от съветската епоха. В поредица от дела той беше осъден на 19 години затвор по обвинения, определяни от независими правозащитни групи и на Запад като отмъщение за противопоставянето му на Кремъл.

„Страхувам се какво ще се случи по-нататък. Страхувам се какво може да направи държавата със своите граждани“, каза Марк, 18-годишен студент пред АФП.

28-годишната Валерия заяви, че Навални е "символ на надеждата за някакво по-добро бъдеще за Русия". "Чувствам, че с неговата смърт тази надежда също умира. Мисля, че много хора просто ще се откажат, защото народът винаги имат нужда от символ за всяка опозиция“, добави екскурзоводът.

"Треперя", посочи 22-годишната Мария, IT специалист. "Чувствам се сякаш съм загубила роднина. Това е голяма загуба за цялата руска опозиция", каза тя.

Артур, 27-годишен студент, не може да повярва на новината и се надява, че официалното съобщение за смъртта на Навални не е истина.

„Това би било трагедия, защото Навални подкрепяше положителна промяна в бъдещето, бъдещи реформи, които биха могли да подобрят условията за нас“, допълни той. Артур изпитва гняв от смъртта и иска да напусне Русия, "защото случващото се ни кара да отказваме да вярваме в положителните промени".

Колеги от опозицията, защитници на правата на човека и журналисти са шокирани от смъртта.

Носителят на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов описа смъртта на Навални като "убийство" и каза, че той е бил измъчван "години".

Правозащитникът Олег Орлов подчерта, че това е "престъпление на режима".

Руският правозащитник Олег Орлов, който днес се изправи съда за повторно дело в Москва, където е заплашен от до пет години затвор заради многократните си осъждания на военната офанзива в Украйна, заяви, че смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални в затвора е "престъпление на режима".

"Путин уби Навални „бавно и публично в затвора“, каза от своя страна световноизвестният шампион по шахмат Гари Каспаров.

"Навални най-накрая беше убит от Путин днес", написа в X разследващият журналист Христо Грозев.

Майката на руския опозиционен лидер Алексей Навални каза, че синът й е бил "жив, здрав и щастлив", когато го е видяла за последен път на 12 февруари.

„Не искам да чувам никакви съболезнования. Видяхме го в затвора на (12 февруари) на среща. Беше жив, здрав и щастлив”, каза тя, като не пожела да повярва, че синът й е мъртъв.

Адвокатът на Алексей Навални заяви пред "Новая газета", че клиентът му е бил в добро състояние преди 2 дни.

"По решение на семейството на Алексей Навални няма да коментирам нищо. В момента се занимаваме с изясняването на нещата. В сряда бях при Алексей. Тогава всичко беше нормално", цитира изданието думите на адвоката.

Екипът на опозиционния политик Алексей Навални не е бил информиран за смъртта му в затвора, заяви говорителката му Кира Ярмич, като добави, че един от адвокатите им е на път към мястото на инцидента.

Западът реагира мигновено на новината за трагичния край на опозиционния политик.


Москва носи "тежка отговорност" за смъртта на Навални, заяви външният министър на Норвегия в Х, като добави, че е „дълбоко натъжен от новината“.


"Каквото и да е мнението ви за Алексей Навални като политик, той току-що беше брутално убит от Кремъл. Това е факт и нещо, което трябва да знаем за истинската същност на сегашния режим в Русия", каза латвийският президент Едгарс Ринкевич.

Франция посочи, че Навални е платил с живота си за съпротивата си срещу потисничеството от режима на Путин.

„Алексей Навални плати с живота си за съпротивата си срещу система на потисничество. Неговата смърт в наказателна колония ни напомня за реалността на режима на Владимир Путин“, написа френският външен министър Стефан Сежурне в X.

Испанският министър на външните работи Хосе Мануел Албарес каза, че е "дълбоко потресен от смъртта на Алексей Навални" и заяви, че Мадрид "(изисква) да бъдат изяснени обстоятелствата" на смъртта му.

Испанският министър-председател Педро Санчес отбеляза, че е "шокиран" от смъртта на Навални, който е бил "несправедливо хвърлен в затвора" от режима на Путин.

"Шокиран съм от новината за смъртта в затвора на Алексей Навални, несправедливо затворен от режима на Путин заради защитата на човешките права и демокрацията. Изказвам съболезнования на семейството и приятелите му, както и на всички онези в Русия, които защитават демократичните ценности и плащат за това най-високата цена", написа Санчес в X.

Топ дипломатът на Полша заяви, че руският президент Владимир Путин е отговорен за смъртта на Алексей Навални.

"Той беше осъден по фалшиви обвинения, с фалшиви доказателства. Беше вкаран в затвора, където живееше в ужасни условия. Владимир Путин е отговорен за всичко това", заяви Радослав Сикорски.

"Руският президент Владимир Путин "се страхува от всякаква конкуренция" и разбира само от "насилие", посочи ръководителят на президентскатa администрация в Украйна Андрий Йермак.

"Путин е най-голямото зло, което се страхува от всякаква конкуренция. Животът на руснаците не означава нищо за него", написа той в Telegram. "Не може да има никакви преговори с него. Единственият език, който той разбира, е езикът на насилието", каза още той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза, че е „очевидно“, че Владимир Путин стои пряко зад смъртта на Алексей Навални. Украинският държавен глава подчерта, че Владимир Путин не се интересува кой ще умре, "стига позицията му начело на държавата да е сигурна".

"Навални плати за смелостта си с живота си", каза германският канцлер Олаф Шолц.

"Всеки отдаден на демокрацията човек трябва да се страхува за сигурността и живота си в лицето на Путин и затова всички сме много оскърбени", добави Олаф Шолц на пресконференция в Берлин заедно с украинския държавен глава Володимир Зеленски.

"Това е тъжна новина, Навални е символ, той е е символ от години на борбата срещу диктатурата в Русия, борбата за свободно слово, на борбата срещу това, че не може човек да бъде затварян заради това, че има различно мнение", подчерта българският премиер Николай Денков от Мюнхен във връзка със смъртта на Навални.

Бойко Борисов каза: "Навални е мъртъв?! Не - Навални е убит! Режимът го уби! Това е убийство срещу демокрацията".

"Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна", подчерта Борисов.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че руският опозиционер се е борил за ценностите на свободата и демокрацията.

"Светът загуби борец, чиято смелост ще се помни за поколения напред”, написа председателят на Европейския парламент Роберта Мецола в X. „Ужасена съм от смъртта му. Русия му взе свободата и живота, но не успя да му отнеме достойнството. Битката му за демокрация продължава”, допълни тя.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак определи новината като "ужасна".

"Като най-яростен защитник на руската демокрация, Алексей Навални демонстрира невероятна смелост през целия си живот. Мислите ми са със съпругата му и с народа на Русия, за когото това е огромна трагедия", заяви той.

Британският външен министър Дейвид Камерън смята, че Путин трябва да понесе отговорност за случилото се", след като бе съобщено за смъртта на Навални.

"Русия на Путин изфабрикува обвинения срещу него, отрови го, изпрати го в арктическа наказателна колония и сега той трагично почина", заяви бившият премиер Камерън в X. "Никой не бива да се съмнява в ужасяващата природа на неговия режим", добави той.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Русия носи цялата отговоронст.

"Смъртта му в руски затвор и фиксацията и страхът от един човек само подчертават слабостта и гниенето в сърцето на системата, която Путин е изградил. Русия е изцяло отговорна за това", отбеляза Блинкен в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността в Германия.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис описа смъртта на Навални като „още един знак за жестокостта" на президента Владимир Путин.

"Без значение каква история ни разказват, нека бъдем ясни: Русия е отговорна", каза тя в реч на Мюнхенската конференция по сигурността в Южна Германия.

Руският носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов описа смъртта на Навални като "убийство".

Русия трябва да отговори на сериозни въпроси за смъртта на Алексей Навални, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

БГНЕС припомня, че Алексей Навални беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си в Русия от Германия, където се лекуваше след опит за отравяне. Според дисидента опитът за покушение срещу него е бил организиран от руските специални служби.

През февруари 2021 г. съдът отложи предишната присъда на Навални за лишаване от свобода за предполагаеми финансови измами. През март 2022 г. опозиционерът получава друга присъда - девет години в строго охранявана наказателна колония по обвинения в присвояване и неуважение към съда. Два месеца по-късно срещу него бяха повдигнати нови обвинения, включително за "създаване на екстремистка организация", а през октомври 2022 г. списъкът с обвинения беше разширен отново с "насърчаване на тероризма" и "реабилитиране на нацизма".

През август 2023 г. московски съд призна Навални за виновен в предполагаемата "екстремистка дейност" и го осъди на общо 19 години затвор. Навални е трябвало да бъде преместен в наказателна колония с висока степен на сигурност, предназначена за най-опасните затворници, включително рецидивисти и осъдени на доживотен затвор.

Той неведнъж се е оплаквал от условията в наказателната колония, като директно ги е наричал изтезания. Критикът на Кремъл съобщи, че е бил лишаван от сън, не е получавал медицинска помощ и умишлено е бил поставен в килия с осъден за убийство затворник, който страда от тежки заболявания и не спазва лична хигиена. Освен това не му е бил разрешен никакъв контакт със защитниците или роднините му.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Путин е информиран за смъртта на политика.

"Доколкото ни е известно, сега в съответствие с всички действащи правила ФСИН се занимава с всички проверки и уточнения и така нататък. Не са необходими никакви заповеди, защото по този въпрос има определен набор от правила, от които ФСИН сега се ръководи", каза Песков.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че мигновената реакция на страните от НАТО на смъртта на Алексей Навални е "саморазобличителна", като те вече са готови с изводите, без да са изчакали съдебномедицинските експертизи.

Медици от болница в Далечния север на Русия прекараха повече от "половин час", опитвайки се да реанимират починалия опозиционен политик Алексей Навални.

"Медиците, които пристигнаха в затвора, продължиха реанимационните мерки, които вече бяха осигурени от медиците на колонията, повече от половин час", казаха пред "Интерфакс" от градската болница Лабитнанги. /БГНЕС