SMS скандалът с Макрон е ново дъно в спора с Австралия

Австралийско-френският спор заради провала на сделката за подводници достигна "безпрецедентно ново дъно", след като изтече съобщението от френския президент до австралийския лидер, заяви посланикът на Франция в Канбера.

БГНЕС припомня, че Париж обвини във вторник Австралия, че използва "много неелегантни методи", след като текстово съобщение, изпратено от президента Еманюел Макрон до австралийския премиер Скот Морисън, изтече в очевиден опит да се внуши, че френският президент е знаел за провала на голяма сделка с подводница по-рано, отколкото твърди.

Медиите в Австралия и Европа съобщиха за SMS-а, който френският лидер е изпратил на Морисън два дни преди Австралия да обяви, че е развалила десетгодишен договор на стойност няколко десетки милиарда евро с Франция за изграждане на нов флот от подводници.

Париж реагира остро, а през уикенда Макрон още повече засили напрежението, като обвини Морисън, че го е излъгал - обвинение, което австралиецът отхвърли.

В пламенна реч днес френският посланик в Австралия Жан-Пиер Тебо заяви, че изтичането на личния текст е "безпрецедентно ново дъно".

"Не се държите по този начин при личен обмен на кореспонденция на лидери, които са съюзници. Но може би това е просто потвърждение, че никога не сме били възприемани като съюзник", каза той пред Националния пресклуб на Австралия.

"Постъпвайки по този начин, изпращаме и много тревожен сигнал за всички държавни глави: внимавайте, в Австралия ще има изтичане на информация. И това, което казвате поверително на партньорите си, в крайна сметка един ден ще бъде използвано като оръжие срещу вас", каза дипломатът.

"Да очаквам ли добри или лоши новини за съвместните ни амбиции за подводници?", гласи SMS-ът, изпратен до Морисън 48 часа преди официалното съобщение за отмяната на договора, което беше направено на пресконференция.

В коментарите по повод публикацията се твърди, че изтичането на информация може да е било подготвено от кабинета на Морисън като отмъщение за обвинението в "лъжа", пише агенция ANews.

Австралия обяви в средата на септември, че се отказва от френските дизелови подводници в полза на ядрени подводници, тъй като се е присъединила към нов отбранителен съюз с Великобритания и Съединените щати - AUKUS. Пактът се разглежда като опит за противодействие на нарастващото китайско влияние в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Тибо заяви, че предположението на Канбера, че на Париж е било съобщено за отказа от френските конвенционални подводници, е "измислица", и не може да се очаква от Франция да тълкува "двусмислени нагласи".

Той посочи съвместното комюнике от август, в което се подчертава важността на сделката - само две седмици преди тя да бъде разтрогната, добавяйки, че "измамата е била умишлена".

Тибо, който беше извикан за кратко в Париж заради спора, каза, че сега Австралия трябва да предложи начини за за възстановяване на влошените отношения..

"Ние няма да купуваме на базата на обещания за любов. Любовта е добра. Но доказателството за любов е много по-добро", каза той.

В разговор с австралийски репортери в Дубай Скот Морисън се опита да сложи точка на случая, като заяви, че сега е време "да продължим напред".

"Не смятам, че за когото и да било е изгодно да продължава по този път", каза той. "Бяха отправени твърдения и те бяха опровергани, а сега е необходимо всички ние просто да продължим”, заключи австралийският премиер. /БГНЕС