Снахи се кланяха „доземи” на свекървите си на Тодоровден в Бачево

Тодоровден бе празник в с. Бачево, община Разлог. Освен кушиите и захранването на конете, на днешния ден се изпълнява ритуалът "кланяне". Снахите се покланят на свекървите си в знак на почит, колкото по-дълбок е поклона, толкова повече ще натежават класовете с жито, гласи поверието, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

В 10 ч. тази сутрин на площада в село Бачево, разположено в полите на Рила, заприиждаха коне, на седлата с гордост позираха както мъже и жени, така и деца.

Челата на конете бяха украсени с мартеници.

Празникът започна с поздрав на местния и общински кметове, а след това и от депутати. След словата им последваха изпълнения на самодейци.

След това започна очакваният с голям интерес ритуал, в който снахите се покланят почти до земя на свекървите си.

„Младите булки се покланят пред свекървите си, за да им докажат колко ще са работни през годината, колко ниско могат да жънат жито, пшеница и овес, за да е плодородна и здрава годината”, обясни водещата ритуала.

След ритуала свекървите и снахите захраниха по традиция конете с царевица, захар и хляб.

Присъстващите на празника местни хора и гости от цялата страна запълзяха в „партизанска нишка” към хълма над село, където се провеждат традиционните надбягвания с коне и каруци.

От хълма се открива великолепна гледка към върховете на Северен Пирин. /БГНЕС