Снегът идва и към София, в неделя ще има нови 20 см в Рила, Пирин и Балкана

Динамично време наблюдаваме от днес, особено в планините, като до понеделник през страната ще преминат две средиземноморски циклона с доста валежи, силни ветрове във високите части и значителни изменения в температурите.

Още днес новата снежна покривка ще е около 10 – 15 сантиметра. Най-много сняг ще вали в Рила и ще натрупа поне 20 сантиметра. За днешния ден е в сила жълт код е обявен за 7 области на страната. В събота сутринта, валежите ще продължават, като след 10 часа ще се изместват на изток и ще вали само над Родопите и Източна България. До обяд въздушната маса остава топла, но нулевата изотерма ще се спуска до 1800-1900 метра надморска височина. Вятърът ще отслабва, като във високите части на планините ще бъде около 8-12м/с от югозапад, а на около 2000 метра – до 4-6м/с от северозапад, гласи планинската метеопрогноза на Avalanche.bg.

Късният следобед, вятърът ще се променя от изток-североизток и ще започват нови валежи и ще застудява значително с отрицателни температури над 600-900 метра надморска височина и над 1200-1400 метра в Югозападна и Южна България, където ще е по-топло и с югозападен вятър. Валежите от сняг в планините ще са значителни, като снежна покривка ще има и в София. Валежите ще продължат и през нощта.

В неделя сутринта се очаква нови 15 – 20 сантиметра сняг от валежите през нощта в Рила, Пирин и западна Стара Планина. За София се очаква около 5 – 8 сантиметра нова снежна покривка. Вятърът в ниските части ще бъде от изток-югоизток – 3 - 5м/с, а над 2000 метра от югозапад - 10-12м/с. При земята ще остане студено, но в планините в Южна България ще започне затопляне и там ще има положителни температури през деня до 2000 – 2200 метра надморска височина. Ще има условия за обледеняващ дъжд в долините и котловините на Западна България, както и за прозрачен лед по пътищата в тези райони. Валежите ще продължат и през деня, но около обяд ще са слаби до незначителни и до около 2000 метра ще са от дъжд и мокър сняг. Вечерта срещу понеделник се очакват температурите на 2000 метра надморска височина да са около 4 градуса над нулата и валежите да се засилват първо в Пирин и Рила, а после в Северозападна България.

Цялата следваща седмица ще остане влажно със условия за дъжд и сняг в планините. В понеделник, 11 януари, ще остане топло, а във вторник започва нахлуването на по-студена въздушна маса с отрицателни температури над 1400 – 1700 метра надморска височина. По значителни валежи ще има следващия четвъртък и петък (14-15 януари) и отново ще има силен вятър от запад със пориви над 10 m/s. /БГНЕС