Снежната буря в САЩ е убила най-малко 17 души

Снежната буря в САЩ отне живота на най-малко 17 души при инциденти, свързани с метеорологичните условия, и остави без ток над 1,7 млн. домове и работни места в цялата страна, съобщиха местните медии и Националната метеорологична служба (NWS).

От NWS обявиха, че студените ветрове, идващи от Арктика, които засегнаха около две трети от територията на страната, ще продължат да оказват значително влияние върху централните и източните части на САЩ в края на седмицата.

Най-малко 17 души загинаха, а много други бяха ранени при пътнотранспортни произшествия, докато властите предупредиха, че видимостта е спаднала до нула заради снежната буря. Според местните медии в някои райони поривите на вятъра са достигали до 115 километра в час (над 71,45 мили).

Според уебсайта за прекъсвания на електрозахранването над 1,7 млн. домове и стопански обекти в цялата страна остават без електричество, а длъжностните лица предупредиха, че възстановяването на доставките може да отнеме дни.

Очаква се повече от 200 милиона души да бъдат засегнати от ниските температури.

В няколко щата, сред които Ню Йорк, Вирджиния, Кентъки, Джорджия, Северна Каролина и Оклахома, беше обявено извънредно положение, а президентът на САЩ Джо Байдън призова гражданите да се вслушат в предупрежденията.

Уебсайтът за проследяване на полети FlightAware съобщи, че повече от 8000 полета са отменени, а над 25 000 полета са закъснели преди коледните и новогодишните празници.

Веднъж на поколение

На 21 декември в САЩ националните и местните метеорологични агенции предупредиха за силен студ и снежни условия, които могат да се наблюдават "веднъж на поколение".

Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) беше обявила, че в някои части на страната наближават студени метеорологични условия, каквито не са били наблюдавани през последните 40 години.

Освен това беше съобщено, че бурята ще бъде еквивалентна на налягането на ураган от трета категория в района на Големите езера на границата с Канада.

Вследствие на бурята приземните етажи на някои болници и предприятия по крайбрежието на Ню Джърси бяха потопени от водите на преливащата река Хъдсън, а много автомобили бяха повредени от наводнението.

Крайбрежните райони на Куинс и Бруклин също бяха повредени от покачващите се океански води, а вълните, предизвикани от силния вятър, оставиха някои улици и местообитания по крайбрежието неизползваеми. /БГНЕС