Снежни виелици и бури застигат страната

Днес се очаква усложняване на метеорологичната обстановка в страната, предаде репортер на БГНЕС.

Оранжев код е обявен за областите Добрич, Варна, Бургас и Сливен заради очаквани ветрове със скорост до 30 метра в секунда, а в Бургаско ще има и обилни снеговалежи. Ще има условия за виелици.

Предупреждението за очаквани снеговалежи, силен вятър и виелици е в сила за Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Очакват се ветрове със скорост над 30 метра в секунда. Бургаско ще има обилни снеговалежи.

От Пътната агенция напомнят на шофьорите да не тръгват с неподготвени за зимни условия автомобили.

В планините ще бъде облачно с превалявания от сняг. В Рило-Родопския масив, западните и централните райони на Стара планина ще има обилен снеговалеж и условия за навявания.

Главна дирекция „ Пожарна безопасност и защита на населението“ има готовност за временно настаняване на бездомни и бедстващи хора в места за пренощуване.

Зимата напомни за себе си и в Европа

Зимата напомни за себе си и в Европа. Мощна буря връхлетя Швеция и остави много домакинства без ток. В Полша вятърът достигна до 95 км/ч. Обилни снеговалежи обхванаха Германия, Австрия, Италия, Сърбия, Босна и Чехия. В Унгария пожарникари спасиха бедстващо куче от замръзнало езеро. /БГНЕС