Снимка на изчезналия Суровикин циркулира в социалните мрежи

Нова снимка, на която изглежда, че фигурира руският генерал Сергей Суровикин, изчезнал от общественото полезрение след бунта на наемниците от „Вагнер“ през юни, е публикувана в социалните мрежи на известен руски медиен деятел, съобщи „Ал Джазира“.


Втори доклад, публикуван от известен независим руски журналист, също твърди, че Суровикин вече е "у дома със семейството си".

"Генерал Сергей Суровикин е на свобода. Жив, здрав, у дома, със семейството си, в Москва. Снимката е направена днес", пише известната медийна личност Ксения Собчак в надпис към снимка, публикувана в Telegram.

На изображението се вижда мъж със слънчеви очила и шапка, вървящ редом с жена, приличаща на съпругата на Суровикин – Анна. Все още обаче не е потвърдено, че мъжът от снимката наистина е бившия ръководител на руската армия в Украйна.

Руският журналист Алексей Венедиктов също написа в канала си в Telegram, че "генерал Суровикин е у дома със семейството си. Той е в отпуск и е на разположение на Министерството на отбраната".

Суровикин, който получи прозвището "генерал Армагедон" заради бруталността си по време на военната намеса на Русия в гражданската война в Сирия, за кратко отговаряше за военните действия на Москва в Украйна, преди тази роля да бъде предадена през януари на началника на Генералния щаб генерал Валерий Герасимов.

Различни международни и руски военни блогъри съобщиха, че генералът е попаднал под подозрение от страна на Кремъл след краткия бунт на "Вагнер" през юни и че срещу него се води разследване за евентуално съучастие.

Миналия месец Кремъл съобщи, че Суровикин е бил отстранен от поста ръководител на военновъздушните сили на страната и неговият заместник Виктор Афзалов е поел временно длъжността.

Покойният шеф на "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина в катастрофа с частен самолет миналия месец заедно с други високопоставени фигури от частната военна компания, беше силно критичен към руските военни лидери, но се изказваше ласкаво за Суровикин, наричайки го "човек, който не се страхува от отговорност".

Широко смятан от руските военни коментатори за силна и способна личност, Суровикин е считан за един от най-важните съюзници на Пригожин в редовната руска армия и в острите спорове на началника на "Вагнер" с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Герасимов./БГНЕС