София и Кърджали с най-обилни валежи

Речните нива ще се повишат днес и утре в резултат на Средиземноморския циклон, който обхвана цялата страна. Валежите ще продължат, като ще започнат да спират във вечерните часове днес, но утре отново се очакват краткотрайни превалявания, предаде репортер на БГНЕС.

Тази сутрин най-големи водни количества са отчетени в София – 31 л/кв.м. На второ място е Кърджали с 25 л/кв.м и Хасково с 24 л/кв.м. В Сандански са паднали 22 л/кв. м дъжд.

По данни на МОСВ в Дунавския басейн повишения на речните нива ще има в целия басейн, като по-значителни ще са те във водосборите на реките източно от р. Вит (р. Лом, р. Огоста, горните части от водосбора на р. Искър) и в планинските части от водосборите на р. Вит, р. Осъм и р. Янтра. От следобедните часове на 09.04 ще започне понижение на речните нива, като в резултат на оттичане повишения ще има все още в долните течения на основните реки. На 10.04 водните нива в реките от басейна ще се понижават или ще са без съществени изменения. На 11.04 в резултат на валежи са възможни нови краткотрайни повишения на речните нива в басейна.

Опасност от поройни наводнения по данни на Европейската система за предупреждения за наводнения има днес в горните части от водосбора на р. Искър над гр. Нови Искър.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 9, 10 и 11.04.2019 г. около и над средномногогодишните стойности.

И моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 09, 10 и 11.04.2019 г. водни количества около средномногогодишните стойности. Днес (08.04) речните нива във водосбора ще останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на р. Черни Лом на 09, 10, 11, 12 и 13.04.2019 г. ще бъде около средномногогодишната стойност.

В Черноморския басейн на 10 и 11.04 речните нива ще са без съществени изменения, като в резултат на валежи нови краткотрайни повишения на нивата в долното течение на река Струма ще има през нощта на 10 срещу 11.04. /БГНЕС