София и Скопие да дадат приоритет на съвместна програма за инвестиции и растеж

През последните две десетилетия, България и Северна Македония постигнаха значителен напредък в евроатлантическата интеграция. И двете страни обаче са изправени пред сериозни предизвикателства в управлението, които позволяват завладяване на държавата и медиите, вредят на просперитета и отслабват европейската сигурност.

Тази констатация бе направена по време на организираната от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) кръгла маса на тема „Насърчаване на конструктивния капитал в България и Северна Македония”, на която присъстваха министрите на външните работи на България Николай Милков и на РС Македония Буяр Османи, предаде репортер на БГНЕС.

Дискусията се проведе с подкрепата на Центъра за международно частно предприемачество (CIPE), Вашингтон, като в нея взеха участие представители на двете най-големи парламентарно представени политически сили в страната Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика, и Даниел Лорер, заместник-председател на Комисията по икономика и иновации, както и представители на дипломатическите мисии на страните от Европейския съюз, САЩ, Швейцария и Република Корея.

Домакините на кръглата маса представиха пътна карта за повишаване на свързаността между двете страни.

След френското предложение за разрешаване на оставащите различия между двете страни е време правителствата на София и Скопие да дадат приоритет на съвместна програма за инвестиции и растеж. Рамките на ЕС и НАТО предоставят значителни ресурси за изпълнението на такава програма. Чрез подходящи инструменти за сътрудничество, наличните значителни публични ресурси могат да се използват, за да привлекат поне три пъти повече конструктивен капитал от частния сектор, значително повече от сегашното ниво на инвестиции между двете държави, което е под 200 млн. евро, бяха основните констатации на участниците в срещата.

Ден по-рано македонският външен министър Османи сподели, че няма политическа воля за изграждането на инфраструктурната свързаност – железопътна, енергийна, дигитална, която да свързва държавите по линията на Коридор №8, а именно България, РС Македония и Албания, припомня БГНЕС.

„Точна е констатацията, че инфраструктурната свързаност Изток-Запад е изоставена през годините и десетилетията. Някой оправдават това заради сложната география на района, но новите технологии не познават такива пречки като сложната география. По-скоро не е имало политическа воля, което сме констатирали“, заяви ръководителят на дипломацията на РСМ. /БГНЕС

София / България