София обяви програма за ремонт на разбитите тротоари, ще тегли заем

Създаваме специална програма за ремонт и изграждане на тротоарни настилки във всички 24 района на Столична община. Това ще е една от основните ни задачи в този и следващия строителен сезон, заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя информира, че над 690 хил. кв. м. тротоари са планирани да бъдат ремонтирани. Бюджетът на новата сспециална програма е 60 млн. евро - за 50 млн. от тях ще се кандидатства за инвестиционен кредит от Европейската инвестиционна банка, а 10 млн. евро е собственото финансиране от бюджета на града.

БГНЕС припомня, че в края на март Столичният общински съвет одобри бюджетът на София за 2022 година в размер на 2,101 млрд. лева.

Тези 60 млн. евро ще бъдат разпредели на всички 24 района по формула, която изчислява площта на тротоарите в района и населението по настоящ адрес. Тежестта на двата критерия е по 50%.

Фандъкова съобщи, че ще бъдат продължени и мерките за децентрализация като 20% от средствата ще бъдат предоставени директно на кметовете на райони. Останалите ще се изпълняват от общината по програми, които ще определим заедно с кметовете на райони. Те имат задача да изработят ремонтните програми, да ги обсъдят с гражданите и да ги подадат за работа, каза Фандъкова.

Тя съобщи, че се планира да бъдат реновирани и тротоарите по най-използваните от гражданите маршрути – тези около детски градини, училища, болници, пазари, различните културни институти и разбира се, достъпа до спирки на градския транспорт.

Докато трае одобрението на заема от банката и Общинския съвет, ще стартираме процедури за избор на изпълнители, а кметовете на райони ще могат да започнат работа по договорите, които имат, както и да сключат нови. Надявам се, че програмата за ремонт на тротоари ще бъде подкрепена от общинските съетници на всички политически сили в Столичния общински съвет, каза Фандъкова. /БГНЕС