София осъмна под блокада от палаткови лагери (ОБНОВЕНА)

Заради вчерашните протести две възлови кръстовища в центъра на София са затворени - Орлов мост и "Цар Освободител" в района на Президенството. Не се пропуска движение на МПС през тези две места. Патрули на СДВР отклоняват трафика и регулират движението, съобщиха от МВР.

„Изразяваме недоволството си срещу това, че промени няма. Този кабинет и тотално изчерпан откъм доверие. Причината да не прекарам нощта в леглото, а да изкарам нощта на улицата, е наглото изказване на Екатерина Захариева вчера, която каза, че видимо протестите намаляват, а напрежението – спада“, коментира Георги Пенев, един от протестиращите, прекарал нощта на Орлов мост.

Според него една част от медиите умишлено неглижират обществото недоволство и дават на обществото изкривена информация за това, което реално се случва. „Медиите трябва да започнат да си вършат работата. След като от националните медии не можем да разберем адекватната ситуация, ще я разберем на кръстовището, щом продължават да лъжат, че напрежение няма, че протестират хора, които са тинята на обществото, безработни, безделници и т.н.“, допълни още младият мъж, който е завършил урбанистика, а сега продължава образованието си в специалност архитектура. „Знам Бойко как краде от проектите, с които се хвали“, каза още той.

Очакват се физически сблъсъци заради затворените кръстовища в София, съобщи на извънреден брифинг началникът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев, предаде репортер на БГНЕС. Въпреки нашите усилия и призиви има голяма вероятност да се стигне до физически сблъсъци, а полагаме огромни усилия да не се стигне до такъв момент. Разчитаме на гражданите и напомням, че ние винаги се опитваме да водим диалог и да обясним, че и другите граждани имат права и трябва да се придвижват до работните си места, допълни Хаджиев. „Трябва да положим максимални усилия, за да запазим мира, и всеки, който иска да протестира, трябва да го прави по начин, който е регламентиран законово.

От снощните протести няма задържани, идеята ни не е да задържаме лица – където има данни за престъпление или нарушаване на обществения ред не се колебаем да задържаме, но като цяло се опитваме да запазим спокойствието и да водим диалози. Засега служителите на МВР пазят самоконтрол и им благодаря, но те са изключително изнервени. При разговорите изключително важен е подхода, защото е важно как ще подходиш към хората. Бяхме свидетели на ескалация на напрежението при протестите онзи ден – ако не беше намесата на колегите при инцидента с джип на Орлов мост, щеше да се стигне до сблъсъци. Вчера на бул. „Арсеналски“ и бул. „Черни връх“ имаше напрежение – част от протестиращите се опитват да налагат правила и да командват полицейските органи, което е недопустимо. Нямат никакво правно основание да налагат правила на полицаите кого да тестват за алкохол и наркотици и кого не“, допълни Хаджиев. Ние си знаем правомощията и няма да се колебаем да ги изпълним, закани се директорът на СДВР.

Към момента сме създали организация трафикът и автобусите на градския транспорт да бъдат изведени от Орлов мост. Апелирам към софиянци да са търпеливи, защото се очакват сериозни проблеми в трафика. За нас е трудно да предвидим намеренията на протестиращите, защото тези протести не са заявени в СДВР и не можем да предвидим действията им. Трябва да се пазят правата и на другите граждани, затова се опитваме да избягваме конфликти. Изключително добронамерени сме, целта е да се избягван конфликти. Разчитам на самоконтрола на колегите и съм убеден, че ще запазят самообладание, подложени сме на обиди, стрес и провокации. Няма да споменавам какви обиди отправят протестиращите към колегите и какво търпение е нужно, за да могат полицаите да запазят самообладание. Разчитам на здравия разум на гражданите, допълни Хаджиев.

От Центъра за градска мобилност съобщиха, че Орлов мост е затворен от протестиращи и маршрутите на линии на градския транспорт са променени.

Променени са маршрутите на автобусни линии 9,72,75,76,84,184,204,304 и 604 и на тролейбусите с номера 4,5,8 и 11.

Автобусите с номера 9 и 75 въртят на Военна академия.

Линии № 84, 184, 280 в посока Орлов мост въртят преди него и обратно по маршрута.

Автобусите 72,76, 204, 304 и 604 са отклонени по бул. Др. Цанков, бул. П.Яворов и по маршрута двупосочно.

Линия № 94 върти на ул. Гурко и обратно по маршрута

Линия № 213 в посока „Младост“ е отклонен по бул. "Мадрид" , бул. Ситняково и по бул. "Цариградско шосе" по маршрута си.

Тролейбусите с номера № 4, 5, 8 и 11 посока СУ „Кл. Охридски“ въртят преди Орлов мост и обратно по маршрута.

Тролейбус № 5 в посока „Младост“ е отклонен до Сточна гара и обратно по маршрута до Надлез "Надежда".

БГНЕС припомня, че вчера се състоя най-многобройният антиправителствен протест. В столицата и в над 10 областни града 21-ят ден на недоволство започна още от обяд. Бяха блокирани ключови кръстовища в София и в други градове. Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на правителството, оставка лично на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори.

Протестиращите още вчера се заканиха, че ще останат на палатки в т.нар. „триъгълник на властта” докато не получат оставката, за която настояват вече повече от двайсет дни./БГНЕС

Категории: