София отбеляза празника на неугасващата светлина Ханука

За евреите по целия свят днес започва празникът на неугасващата духовна светлина - Ханука. Стотици се събраха в Централната софийска синагога за запалването на свещите за Празника на светлината, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът Румен Радев запали първата свещ от ритуалния свещник заедно с второкласничката Ава.

Радев каза, че за него е “чест да бъдем заедно в един такъв знаков тържествен момент - запалването на първата свещ". Той подчерта, че еврейската общност е важна и неразделна част от нашият народ

Държавният глава посочи, че Ханука от векове носи надеждата за победата над злото и вярата в утрешния ден.

"В днешното време на засилващо се противопоставяне, когато гласът на разума все по-често е заглушаван от омразата и дулото на оръжието, нашето послание тази вечер за Ханука е по-силно от всякога. Светлината може да се проправи път само с нашата посветеност и отговорност“, категоричен е той.

„Вярвам, че в оставащите дни до края на изпълнената с драматизъм 2022 г. във всеки храм в България, без значение от изповеданието, заедно ще отправим молитва за мир, благоденствие и разбирателство. Нека пуснем светлината в сърцата и умовете си, за да озари тя и целия свят. Честит празник”, каза още Радев.

Кметът на столицата, Йорданка Фандъкова запали втората свещ за празника Ханука.

„Светлината ни е нужна, за да преодолеем предизвикателствата, пред които светът е изправен. Днес, когато палим първата свещ на празничната ханукия запазваме надеждата за по-добро, мир и надежда. Нашият град София е символ на толерантност и мъдрост. Пожелавам ви весели празници!”, каза тя.

Йорам Елрон, посланник на държавата Израел в България, запали третата свещ от ритуалния свещник и пожела на всички весели празници.

Проф. Цветомир Димитров, изпълнителен директор на Университетска Първа МБАЛ - София "Св. Йоан Кръстител", запали четвъртата свещ и също отправи пожелание за щастливи празници. /БГНЕС