София отбеляза 134 години от Съединението на България

На церемония в Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг беше тържествено отбелязана 134-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България, предаде репортер на БГНЕС.

"6 септември 1885 г. е дата, която ни казва, че най-важната работа за България трябва да я вършим без колебания, без отлагане и самите ние. Днес може би е трудно да си представим шока от разделението. Днес, когато сме свикнали лесно да се делим, да вървим сами, нека си припомним историята като урок за настоящето. Съдбата на Отечеството ни е в собствените ни ръце, в дружните ни усилия, във вярата ни, че сме един народ, обединен от каузата за общото добруване", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя отбеляза, че Съединението е чисто българско завоевание, без външни подбудители, крепители и защитници. „То е едно истинско българско чудо, защото едва ли някой по света е предполагал с каква решителност българският народ ще действа за защита на своята държава и национален идеал след дългите векове на гнет", подчерта тя.

Йорданка Фандъкова посочи, че Съединението е символ на несломимия стремеж на българина да живее достойно в своя държава, обединен от своите сънародници, приет за равен и достоен от другите европейски народи, както мечтаеше Васил Левски.

В програмата за празничното честване на годишнината взеха участие актрисата Силвия Лулчева, Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Валентин Бобевски.

На този ден, камерите заснеха и ръкостискането между Йорданка Фандъкова, която вече обяви, че ще се кандидатира за нов мандат и Мая Манолова, която също е кандидат за кмет на София.

„Денят на Съединението е ключов и знаков за България. Този акт е плод на една романтична мечта и идеал на българите, едно доказателство, че когато сме заедно, когато сме обединени, успяваме. Мисля, че в нашето съвремие, във времето, в което живеем още повече трябва да се борим за свободата и трябва да го правим заедно”, каза по-рано пред медиите и Мая Манолова. /БГНЕС