София подменя 15 000 стари печки до 2023 г.

Имаме финансов ресурс за подмяната на 15 хиляди стари печки до края на 2023 година. Това каза председателят на постоянната Комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в Столичния общински съвет Лорита Радева по време на встъпителна пресконференция по представяне на проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“, предаде репортер на БГНЕС.

„Основен приоритет на нашата работа е постоянните действия за подобряване качеството на въздуха. Анализите, които направихме в старта на кампанията, показват, че 55 хиляди домакинства в София се отопляват с твърди горива. 35% от замърсяването на въздуха – фините прахови частици, се дължат на този този вид отопляване. Затова с различни мерки администрацията на Столична община е ангажирана да предостави различни възможности на гражданите на София, за да се подобрява качеството на въздуха в града“, заяви Радева и добави, че общината ще може да подмени и още 5000 печки по Life+.

„Два проекта защити екипът на кмета на София Йорданка Фандъкова по отношение на възможностите за промяна начина на отопляване на гражданите. Важното е, че общата стойност на проекта е над 44,3 милиона лева. От тях 37 661 лв. е европейско финансиране по Оперативна програма „Околна среда“, а националното ни финансиране е в рамките на 6 641 лв. Този финансов ресурс позволява по настоящия проект да бъдат подменени уредите за отопление на 15 хиляди домакинства. Плюс привлечените средства по втория ни проект „Life+“ на ЕС още 5 000 уреда“, уточни Радева.

Тя обяви, че от днес започват и срещи с гражданите, в рамките, на които ще разясняват задачите, целите и условията на проекта.

„Настоящият проект ще се изпълнява в два етапа. От днешният ден в рамките на 55 срещи екипът на Столичната община ще бъде в срещи с гражданите. Днес първите две места, където ще проведем такива срещи са в районите „Овча купел“ и „Сердика“, каза още тя.

Директорът на дирекция „Климат, енергия и въздух“ Теодора Полимерова каза, че от програмата могат да се възползват домакинствата, които се отопляват на дърва или въглища. Тя съобщи още, че е открит специален телефонен номер, на който гражданите могат да задават своите въпроси, както и че са обособили 24 точки във всички районни администрации, където могат да се подават документи.

„От 20 май до 20 август гражданите могат да кандидатстват по схемата, по която е допустимо и участието на юридически лица. На хората се предоставя ново екологично отопление на газ, пелети и електричество. Доставка, внасяне и монтаж в жилището или свързване към централното топлоснабдяване“, посочи тя и добави, че уредите са с двегодишна гаранция.

От думите на Полимерова стана ясно, че получените средства от предаденото старо оборудване ще бъдат инвестирани в проекти за озеленяване и облагородяване на града.

Борислав Тафраджийски от обединение "Екологично отопление-София" ДЗЗД уточни, че монтажът на новите уреди ще се случи във втората фаза на проекта, който започва в средата на 2021 г. Той поясни, че досега са били направени интервюта с 4000 семейства, като данните от 2855 интервюта са използвани в изготвянето на анализа.

„От него се разбира, че 52% от хората искат уред на ток, което включва предоставвянето до 3 климатика на домакинство, 9% са избрали газ, а 39% са поискали уред на пелети“, посочи Тафраджийски.

Той обяви още, че ако няма процедурни спънки за доставката на уреди по другия проект Life +, до началото на новия отоплителен сезон ще бъдат подменени 140 печки в София. /БГНЕС