София: Поредна дезинформация на Скопие

Българските власти опровергаха пред БГНЕС, че българското правителството е изпращало какъвто и да било текст след изборите до страните-членки на Европейския съюз по темата РС Македония.

По-рано днес в редица македонски медии бе разпространена информация, за която се твърдеше, че е от сигурни дипломатически източници. В публикациите се твърдеше, че писмото е изпратено до всички държави-членки на ЕС.

Това не отговаря на истината, подобен документ не е изпратен до никого. Това е поредната манипулация на македонското общество по отношение на България. В края на миналата седмица вицепремиерът по евроинтеграцията Никола Димитров отново повтори стари лъжи, че България отрича правото на самоопределение на македонските граждани.

Виктор Стоянов

Последното писмо от името на вицепремиера Екатерина Захариева до комисаря по разширяването Оливер Вархей бе от 31 март, в което властите го уведомяват за някои дискриминационни практики на институции в РС Македония спрямо техни граждани с българско самосъзнание.

Посочват се и конкретни случаи - агресивната кампания срещу певеца Васил Гарванлиев, недопускането на дарение от български книги, пренасяни от Виктор Стоянов, разпитите от полицията на членове на културния център "Иван Михайлов" от Битоля, агресивните коментари на кмета на Крушево по адрес на негова съгражданка за това, че посрещнала на гости български дипломати.

В писмото се обръща внимание и на антибългарската кампания, водена от т.нар. институт ИФИМЕС в Словения, и връзките му с РС Македония. /БГНЕС