Sofia Pride 2019: Не давай власт на омразата

„Не давай власт на омразата”! Това е посланието на 12-ото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) Sofia Pride, което ще се състои на 8 юни, обявиха организаторите.

Както обикновено, събитието ще започне в 16:00 часа с музикална програма пред Паметника на съветската армия, а самото шествие ще бъде в 19:30 часа.

Тази година се отбелязват 50 години от бунтовете в бар Стоунуол Ин в Ню Йорк, дали тласък на движението за гей освобождение и чието честване полага началото на първите паради в САЩ.

Стоунуолските бунтове са поредица от сблъсъци между ЛГБТИ хора и нюйоркската полиция, провокирани от поредни масови арести на гей, би и транс хора по време, когато еднополовата сексуална интимност е все още престъпление. Бунтовете започват на 28 юни 1969 г. и продължават няколко дни. Стоунуол не просто пробужда движението за гей освобождение в САЩ, но е символ и катализатор за световното движение за равноправие на ЛГБТИ хората.

Прайдът продължава да бъде изключително важен поради цялата стигма и омраза, на които са подложени ЛГБТИ хората в България ежедневно – отхвърляне от семейство и приятели, насилие поради омраза, тормоз в училище, дискриминация на работното място и в сферата на образованието, липсата на законодателна уредба на отношенията в семействата на ЛГБТИ хората и др. Прайдът е сред малкото събития, които дават гласност на тези неравенства. Парадът изпраща послание към всички ЛГБТИ българи и техните близки и приятели, че не са сами.

София Прайд се организира изцяло от доброволчески комитет, като целият бюджет на събитието се набира чрез дарения от неправителствени организации, дипломатически представителства, частни фирми и обикновени граждани. /БГНЕС