София: Разрешихме полет на руски самолет

Официален представител на правителството на България потвърди пред БГНЕС, че има прелитане през въздушното пространство на страната ни на руски правителствен самолет.

Източникът уточни, че става въпрос за разрешен полет от Министерството на външните работи, който е имал хуманитарна цел – прибиране на руски дипломати.

Руският правителствен самолет кацна в 9.26 ч. тази сутрин на летището в Белград „Никола Тесла“.

Той е излетял от Сочи и е прелетял през въздушното пространство на България, която още през месец февруари тази година съобщи, че забранява полетите на руския самолети през нейна територия.

Самолетът е навлязъл в родното небе между Варна и Бургас и го е напуснал в района на Видин. Полетът е започнал в 8.02 руско време и е приключил в 9,26 часа сръбско време. Той е регистриран и от известния сайт Flightradar.24

Според телевизия N1, излъчваща в няколко републики на бивша Югославия, този самолет е имал за цел да прибере руските дипломати, които са обявени за персона нон грата в страните, в които са били на служба и не могат да се завърнат в Русия.

Телевизията показа и снимка от самолета на летището в Белград. Подобни полети, уточнява N1, са били осъществявани от началото на войната в Украйна със същата цел да прибере руски дипломати.

Полет със същия самолет е бил осъществен и на 17 април от Москва за Копенхаген, когато е било избегнато въздушното пространство на страните, които са забранили руски полети.

Според справка на БГНЕС преди малко /15.30 ч/ самолетът вече е прелетял над територията на България обратно за Русия. /БГНЕС