София събра световни светила в информатиката

Студентите са най-различни. Някои можем да ги научим на много работи, други на нищо не можем да ги научим. Но това, с което се гордеем е, че успяваме да привличаме студенти на конференцията. Има няколко доклада, които са от студенти. Ако можем да изведем един, двама до ниво research, това за мен е голяма работа. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. дн Иван Ланджев по повод Международната научна конференция по информатика и компютърни науки, която се организира от Департамент „Информатика“ на Нов български университет (НБУ).

„Това е една много широка конференция, стартирахме я преди 18 години. Постигнали сме зрялост и в нашата епоха малко конференции доживявят до 18-тото си издание, така че това все пак е постижение. Направихме я преди време с Бостънския университет, Университета във Фулда и Нов български университет“, каза той.

По думите му конференцията покрива много широк спектър от чисто приложни работи до чисто теоретични.

Непрекъснато идват млади хора и тази година всъщност се получи доста голяма конференция, подчерта организаторът на събитието и уточни, че отначало тя е била замислена като локално събитие.

„Ние общо взето целим всеки да разкаже изследванията си и те да срещат интерес от други хора. Искаме хората да се срещнат с други хора, да се завържат научни познанства, да се срещнат стари приятели“, сподели проф. Ланджев.

Проф. дн Иван Ланджев.

Участниците в Международната конференция на тема информатика и компютърни наука са доц. д-р Димитър Атанасов, проф. д-р Георги Тупаров, доц. д-р Ласко Ласков, доц. д-р Ясен Горбунов, гл. ас. д-р Стоян Мишев, гл. ас. д-р Методи Трайков, гл. ас. д-р Лъчезар Томов, гл. ас. д-р Слав Ангелов, студенти, докторанти и гости.

Сред участниците в конференцията са и преподавателите в Бостънския университет проф. Любомир (Лу) Тодоров Читкушев и съпругата му проф. Ирена Воденска, които са от Република Северна Македония.

„Много сме доволни, че сме тук, разбира се. Ние снощи пристигнахме от Щатите. Конференцията се занимава с компютърни науки и информатика генерално. Тук имаме представители от разни страни. Нов български университет е един от основателите фактически на тази инициатива“, заяви пред БГНЕС проф. Читкушев. „Ние имаме два доклада. Проф. Воденска ще говори подробно за единия. А първият, за който аз ще кажа повече, е за използването на здравни застраховки“, съобщи той.

Проф. Ирена Воденска, проф. Любомир Тодоров Читкушев.

Проф. Воденска презентира доклад за обществената роля на организациите на корпорациите, колко трябва да бъдат наясно със социалната отговорност и да ръководят своите предприятия, да имат предвид околната среда, да намалят техния въглероден отпечатък и да защитят средата на живот. „За хората това е глобален проблем, както знаете, и не е проблем само на ниво държави, а е проблем на ниво корпорации. Планът е тази посока на изследване да направи така, че да ги накара да бъдат по-отговорни, така че инвеститорите да бъдат по-привлечени от корпорациите“, заяви тя. Проф. Читкушев допълни, че конференцията по компютърни науки е основно за инструменти за изкуствен интелект, с които ще действат социално отговорните корпорации.

На база докладите, които се предоставят на регулаторите от страна на компаниите, научните изследователи правят сравнения и когато има несъответствия, това означава, че компаниите могат да работят по-добре, отколкото правят в момента за околната среда и за хората, които работят за тях.

Сега гледаме повече стратегиите на компаниите, които произвеждат енергия, и те имат най-голяма отговорност, но след това трябва да гледаме и компаниите, които са технологични, финансови и които са в сектор „Здравеопазване“, сподели проф. Воденска.

Тя е категорична, че компютърните науки и информатиката са бъдещето на целия свят. Според нея младите хора имат възможността да използват много по-големите възможности по отношение на компютърната мощност и хранилището за данни. „Всичко е повече и допуска да се правят много по-големи, много по-комплексни модели, които могат да допринесат чрез изследвания на общетвото“, смята проф. Воденска.

„Това е една сериозна наука, която се развива много бързо и трендовете не могат само да се научат в училището или в университета“, каза още тя. Според проф. Воденска младите хора трябва винаги да учат и да се надграждат в областта на информатиката и компютърните технологии.

„Аз бих казал само едно нещо – работете над релевантните проблеми, проблемите, които се нуждаят от решения. Това е точно един от проблемите, които ние тук се опитваме да решим и да използваме най-модерните технологии, които допускат това“, заяви в заключение проф. Читкушев. /БГНЕС

Тагове: