София се превърна в европейска столица на бирената индустрия

Биреният сектор има силен потенциал да стимулира възстановяването на Европа след двугодишната ковид криза. Умереният растеж, който се регистрира, помага повече от половината закрити работни места да бъдат възобновени и да се генерират допълнителни 4 милиарда евро приходи за националните бюджети на страните членки на Европейския съюз.

Това стана ясно на срещата на Пивоварите на Европа (Brewers of Europe), която се провежда за първи път у нас.

Пивоварният бранш стимулира възстановяването на Стария континент след ковид кризата.

С настъпването на есента София се превърна в столица на бирената индустрия. Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е домакин на общоевропейския форум на сектора през октомври с поредица от заседания и събития, които събират високопоставени представители на бранша. Организацията Пивоварите на Европа обединява националните асоциации на производителите на бира от 29 Европейски държави. В софийската среща участват представители на 20 страни от Стария континент, както и на петте най-големи мултинационални пивоварни компании.

Основните теми, обсъждани на форума, са свързани с преглед на икономическите резултати на сектора, с напредъка по доброволните ангажименти на индустрията за прозрачност и отговорност към потребителите, и с предизвикателствата, породени от войната в Украйна. В най-голяма степен пивоварните компании имат проблеми с високите цени на газа и електроенергията, както и забавянията в честотата на доставките на суровини и материали.

Пиер-Оливие Бержерон, генерален секретар на Пивоварите на Европа, обясни, че недостигът на въглероден диоксид (CO2) заради енергийната криза и съкращаването на производството в някои важни фабрики за торове в Европа например, е стрес за редица пивоварни.

„Ние заедно с други сектори в хранително-вкусовата промишленост апелираме за подкрепа от правителствата, за да гарантираме, че този недостиг ще бъде преодолян. Повишаването на цената на енергията за земеделието увеличава и разходите на доставчиците и това може да създаде натиск върху пазара на суровини.“

По думите му все пак ЕС до голяма степен има капацитет да се справи сам, що се отнася до зърнените култури, използвани в производството на бира. В този смисъл, ако Украйна не е в състояние да поеме ангажиментите си за очакваните количества, ключови за пивоваренето, може да се наложи някои фермери от Евросъюза да увеличат производството на тези култури. Той обаче е категоричен, че пивоварите ще направят всичко възможно, за да запазят своите потребители.

По отношение на статистиката и според данните на Евростат за 2021 г. общо в страните от ЕС са произведени 350 милиона хектолитра бира. Германия продължава да е най-големият производител на пиво в Евросъюза със 75 милиона хектолитра през миналата година, което отговаря на 23 на сто от общото производство в ЕС. След нея като най-големи производители на напитката се нареждат Полша и Испания с около 37 милиона хектолитра за всяка, следвани от Нидерландия. Тези четири страни общо произвеждат 52% от бирата в ЕС. В България производството през 2021 г. е 4 400 000 хектолитра, като по този показател сме на 14-о място.

,,През последните години се разширява една от най-важните иновации в бранша - сегментът на безалкохолните бири. Интересното е, че дори официалната статистика на Евростат вече разделя произведените обеми бира на алкохолна и безалкохолна“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ. В страните от ЕС през 2021 г. техният обем вече надхвърля 17 милиона хектолитра (1,7 милиарда литра). В България този тип пиво също бележи динамично развитие. В страната се произвеждат над 15 асортимента безалкохолни и нискоалкохолни бири.

Продължава и сериозният напредък на доброволната саморегулация на индустрията за етикетиране на бирените опаковки със списък на съставките и енергийната стойност на продуктите. Над 90% от произвежданите в ЕС бири вече имат тези данни, което се оценява високо, както от Европейската комисия, така и от консуматорите.

По време на Софийския форум беше потвърдено, че на 9 ноември тази година в Брюксел под егидата на Бирения клуб към Европейския парламент Пивоварите на Европа ще отбележат със специално събитие десетата годишнина от приемането на Доброволния ангажимент на бирената индустрия (Beer Pledge). Този ангажимент всъщност представлява пакет от устойчиви инициативи в подкрепа на Европейската стратегия за намаляване на злоупотребата с алкохол. По този повод на събитието ще бъдат представени десетки марки безалкохолни бири от всички страни на ЕС, включително България. /БГНЕС