Пиер-Оливие Бержерон, генерален секретар на Пивоварите на Европа, обясни, че недостигът на въглероден диоксид (CO2) заради енергийната криза и съкращаването на производството в някои важни фабрики за торове в Европа например, е стрес за редица пивоварни.
„Ние заедно с други сектори в хранително-вкусовата промишленост апелираме за подкрепа от правителствата, за да гарантираме, че този недостиг ще бъде преодолян. Повишаването на цената на енергията за земеделието увеличава и разходите на доставчиците и това може да създаде натиск върху пазара на суровини.“
По думите му все пак ЕС до голяма степен има капацитет да се справи сам, що се отнася до зърнените култури, използвани в производството на бира. В този смисъл, ако Украйна не е в състояние да поеме ангажиментите си за очакваните количества, ключови за пивоваренето, може да се наложи някои фермери от Евросъюза да увеличат производството на тези култури. Той обаче е категоричен, че пивоварите ще направят всичко възможно, за да запазят своите потребители.
По отношение на статистиката и според данните на Евростат за 2021 г. общо в страните от ЕС са произведени 350 милиона хектолитра бира. Германия продължава да е най-големият производител на пиво в Евросъюза със 75 милиона хектолитра през миналата година, което отговаря на 23 на сто от общото производство в ЕС. След нея като най-големи производители на напитката се нареждат Полша и Испания с около 37 милиона хектолитра за всяка, следвани от Нидерландия. Тези четири страни общо произвеждат 52% от бирата в ЕС. В България производството през 2021 г. е 4 400 000 хектолитра, като по този показател сме на 14-о място.
,,През последните години се разширява една от най-важните иновации в бранша - сегментът на безалкохолните бири. Интересното е, че дори официалната статистика на Евростат вече разделя произведените обеми бира на алкохолна и безалкохолна“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ. В страните от ЕС през 2021 г. техният обем вече надхвърля 17 милиона хектолитра (1,7 милиарда литра). В България този тип пиво също бележи динамично развитие. В страната се произвеждат над 15 асортимента безалкохолни и нискоалкохолни бири.