София Стоименова, БЧК: Млади доброволци помагат да намалим страданието на украинските бежанци

В България има едно много добро участие на доброволци, виждаме и спонтанни доброволци. Виждаме доброволци като част от работата и на други неправителствени организации. Това е чудесно, и аз съм възхитена от младите доброволци на БЧК. Младите хора на България ме вдъхновяват, бяха изключителни по време на битката с Ковид, те са изключителни и сега в тази голяма операция по подпомагане на бежанците от Украйна, и очакваме да продължат да бъдат с нас, защото с огромния брой часове доброволен труд те наистина намаляват страданието на хората.

Това заяви д-р София Стоименова, главен секретар на Българския червен кръст в интервю за БГНЕС.

„Мисля, че в България винаги е имало доброволци. Те играят ключова роля в БЧК. Ние разчитаме на доброволния труд и съпричастност от хиляди съмшленици. 6 000 доброволци бяха включени в цялата операция по подпомагане на засегнатите от конфликта в Украйна, но аз не искам да забравям и огромния брой доброволци, на които ние разчитахме в битката с Covid-19”, допълни Стоименова и уточни, че „това са реални хора, това са хора, които ние обучаваме, това са хора които споделят принципите на БЧК, и се включват не само в кризисни ситуации, но и във всички направления на организацията“,.

Още в самото начало на конфликта през месец февруари БЧК е мобилизирала доброволческия си състав. „Ние съумяхме много бързо да изпратим 15 камиона с 225 тона хуманитарна помощ, нови дрехи, завивки и необходими материали в координация с Украински червен кръст. Започнахме и подпомагане на пристигащите на територията на България. Работихме в много тясно сътрудничество както с местните власти и областната управа, кметовете по места и граничните пунктове. Вследствие на двете национални кампании, които БЧК обяви за набиране на финансови средства и материали дарения, имахме много добър отзив и получихме много дарения от граждани и корпоративния сектор. Успяхме да подпомогнем на много граждани пострадали от конфликта - близо 130 000 души”, каза тя.

БЧК продължава да помага на засегнатите от войната, но паралелно с това има и допълнителни кампании в помощ за украинските граждани. Като част от тези програми, сътрудничество и дългогодишно партньорство, БЧК организира много курсове за изучаване на български език – вече 15, в седем курса се обучават деца. С наближаването на учебната година се предвижда и да бъдат закупени помагала на над 500 ученици. Организацията е подпомагала и с медикаменти и организиране на трудови борси.

Стоименова изказа и благодарност към гражданите, които са се включили в кампаниите на БЧК, и посочи, че това показва и колко е съпричастен българският народ. „С усилията на всички партньори – правителствени институции, агенции, неправителствен сектор и представители на международни организации у нас, можем наистина да продължим, защото не е ясно колко дълго конфликтът ще поставя тежки хуманитарни въпроси пред всички нас”, каза тя.

В момента БЧК продължава подпомагането с храни, хигиенни пакети, дрехи, обувки и всичко, което е необходимо в координация с различните институции и с другите им партньори.” Ние предвиждаме и по-дългосрочно подпомагане и в тази връзка работим и с Международния червен кръст. /БГНЕС

Тагове: