Софиянци отбелязаха Благовещение с водосвет на нов храм и мащабна арт инсталация

Големия празник Благовещение беше отбелязан с тържествен водосвет и мащабна арт инсталация на градежа на православния храм "Св. Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал "Люлин", предаде репортер на БГНЕС.

Събитието е част от дарителска кампания за довършване на изграждането на втория православен храм в столичния район "Люлин" на името на „Св. Патриарх Евтимий Търновски“, един от най-големите книжовници и отдаден духовник на Второто българско царство, чието дело буди благоговейна почит, дълбоко преклонение и всенародно признание.

Иван Димитров, член на настоятелство за изграждане на храма, каза, че проектът за изграждане на православния храм е започнал преди две години.

“Няколко човека проявиха огромно желание и енергия да побутнат нещата и в "Люлин" да се изгради втори храм, защото тук има само един, който е малък и не съответства на потребностите и мащабите на този район”, посочи той. Димитров обясни, че теренът, който е близо 6 декара, е бил дарен от Столична община. “В България на този етап няма друг завършен храм, който да носи името на Св. Патриарх Евтимий Търновски”, допълни Димитров.

Към момента са изградили малко над 800 кв. м. “Това е подземния етаж - плочата. Довършването на проекта в груб строеж беше забавен по определени процедурни причини, и, за съжаление, това се отрази негативно.”, отбеляза той и уточни, че инфлацията е повлияла сериозно на цените на материалите. Към момента са необходими 700 000 лева, желязо, бетон и два железни купола.

Иван Димитров

“Днес е един от най-хубавите християнски празници - Благовещение. Има програма, предвидена за децата - арт инсталация, която във финалната фаза ще представлява изображение на Светия дух - той приема формата на гълъб. Също така ще има и молебен”, каза още Димитров.

Кметът на район "Люлин" Милко Младенов обясни, че не може да се ангажира със срок, в който храмът ще бъде завършен, но изрази надежда, че изграждането на храма ще стане по-скоро.

Милко Младенов

“Самият храм го считам за един монумент на обединението. Пожелавам преди всичко здраве, но най-вече единение на нашата нация, защото това ни е необходимо във времена като днешните - на противопоставяне, на разделение. Може би вярата е това, което ще ни обедини, както във вековете е било, и българският народ и българската държава са оцелели”, каза още кметът на район "Люлин.

В присъствието на представители на Светия Синод на Българската православна църква, Софийска Света Митрополия, кмета на район "Люлин" Милко Младенов, членове на Настоятелството на сдружение за национален и духовен възход "Св. Патриарх Евтимий Търновски", директори на училища от района, председатели на народни читалища, дарители и доброволци беше отслужена тържествен водосвет и молитва./БГНЕС