Софиянци трескаво подготвят зимнина

С наближаването на месец септември все повече хора започват да се подготвят за зимния сезон и приготвят зимнина. Множество хора бяха днес на Женския пазар в София и пазаруваха различни плодове и зеленчуци, като по-сериозен интерес имаше към прасковите и кайсиите, предаде репортер на БГНЕС.

Края на месец август – началото на месец септември е най-подходящото време за производство на домашно сладко и компоти от праскови и кайсии. Тази година хората купуват повече, защото не знаят каква ще бъде зимата, а според други продавачи цената на продуктите е по-висока и това повлиява на количеството, което хората купуват.

И Здравко, който има собствена сергия с плодове, също посочва, че хората вземат най-много от прасковата, гроздето и кайсията.Според него тази година цените са нормални, не са много високи. „От зеленчуците най-често хората купуват патладжани и червени чушки”, добави той.

На противоположно мнение обаче е Филип, който също е продавач на пазара. Той смята, че хората избягват да купуват праскови и кайсии, защото продукцията в момента е сравнително скъпа спрямо миналата година. „Цените са се повишили поне със 70-80%. Хората основно купуват малини, защото са на добри цени, и смокини", допълва продавачът.

Дали обаче с наближаването на месец септември ще се повиши търсенето на плодове и зеленчуци за подготвяне на зимнина предстои да видим в следващите седмици./БГНЕС