Софийската опера отбелязва 24-ти май с операта-оратория "Кирил и Методий"

С премиера на операта-оратория "Крил и Методий" Софийската опера и балет отбелязват 40 години от обявяването на Светите братя за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II. Това е подарък и за всички хора по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В интервю за БГНЕС директорът на операта акад. Пламен Карталов разказа повече за произведението, дело на Живка Клинкова.

"Това е нашият тържествен знак на поклон към апостолската мисия на светите братя Кирил и Методий, техния принос за българската книга, за общославянската им мисия и всичко онова, което през вековете те са правили в името на цивилизацията на Европа", обясни той и се позова на папа Йоан Павел II, който е казал, че това е една християнска Европа, която диша с двата си бели дроба - римокатолическия и източно православния.

"Това всъщност е знак и за единението и за общението между двете култури. Дължим го благодарение на светите братя Кирил и Методий", добави още маестрото.

По думите му това е и тяхното преоткриване на една партитура от композитора Живка Клинкова по стихове на Венко Марковски.

"Създадена е една стихомелодия, в която публиката днес за първи път ще чуе и види това произведение. Казвам преоткриване, защото операта е написана преди 40 години, я точно преди 40 години светият отец благославя с едно признание и благоволение тяхната съпричастност, като ги нарича съпроковители на Европа заедно с латинския монах Св. Бенедикт. Ето един хубав духовен мост между двете култури", коментира акад. Карталов и добави, че това е и техният принос към отбелязването на големия празник.

Навръх 24 май операта-оратория ще се излъчи е ефира на обществената медия като поздрав и подарък за българите.

Попитан дали одобрява новото име на празника, под който за първи път отбелязваме 24-ти май, директорът каза, че не вижда особена разлика в наименованието му.

"Този празник е наш, национален, български празник", каза директорът на операта.

Акад. Карталов разкри, че пандемията не е успяла да спре работата им.

"Не скъсахме контакта си с публиката. Планираните гастроли в Япония и Русия ще бъдат отложени, но ще се концентрираме върху национални летни сцени", заяви маестрото.

Специално за БГНЕС той обяви, че на 9 юли с представлението "Жената от езерото" ще открият второто издание на фестивала "Музи на водата", който ще се проведе в панчаревското езеро. Акад. Карталов поясни, че освен понтонът наскоро е пристигнала и специална трибуна за публиката от Италия./БГНЕС