СГС: Извънреден конгрес на БФС на 12 октомври; БФС: Редовен конгрес на 18 март

Софийски градски съд официално насрочи извънреден конгрес на БФС за 12 октомври, а малко след това Изпълкомът на БФС насрочи редовен конгрес за 18 март 2022 година. Решението на СГС е на база искане на минимум 1/3 от клубовете в България, които се подписаха под инициираната от екипа на кандидат-президента Димитър Бербатов подписка за свикването на извънреден конгрес.

Национална футболна база Бояна.

Това искане бе отхвърлено преди няколко седмици от Изпълкома на родната централа поради твърдение за несъответствия в документацията. Съдът обаче не установи подобни несъответствия и прие искането като законосъобразно. Искането бе внесено в съда от адвокатско дружество „Динова, Русев и съдружници“, което движи делата на екипа на Димитър Бербатов и е пълномощник на 189 футболни клуба, които са поискали извънреден Конгрес.

Според решението на съда Конгресът трябва да се проведе на 12 октомври от 10:00 часа в зала 1 на НДК, а решението е окончателно и не може да бъде обжалвано. "Съдът днес се произнесе по решението на клубовете и ние от тяхно име събрахме декларации за свикване на Конгрес. Съдът реши, както очаквахме, че Конгрес трябва да бъде свикан. Това е окончателното решение, не може да бъде обжалвано. Следователно БФС трябва да свика Конгрес. Датата е 12 октомври. Информирали сме УЕФА и ФИФА за това решение. Ако БФС откаже да го организира, ще го организираме ние. Надявам се УЕФА да изпрати делегати на Конгреса. Изпълкомът е днес в 14 часа. Незнайно защо медиите не са запознати с това нещо“, сподели Бербатов пред bTV.

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов.

В същото време Изпълнителният комитет на БФС реши на свое заседание днес, че редовният конгрес на организацията ще се състои на 18 март 2022 година. Малко след оповестяването на решението на СГС стана ясно, че Изпълкомът на БФС днес ще проведе заседание, за което обаче медиите не са информирани. Заседанието продължи съвсем кратко и на него Изпълкомът потвърди решението си от август месец, че на 18 март следващата година ще има редовен конгрес, който ще се проведе от 10.30 часа в София, Национален дворец на културата, зала №3.

От БФС изтъкват, че днешното решение е взето единодушно, въпреки че впоследствие това бе опровергано от директора на пресслужбата на БФС Христо Запрянов "Днес всички членове на Изпълкома бяха тук, включително покана получи и Петър Величков. Бе гласувано да има редовен конгрес на 18 март 2022 година. Г-н Величков гласува против, както и се предполагаше. Знаете, че имаше хващане за формалното от страна на държавни служби. По-късно ще има изявление на БФС за решението на съда", коментира Запрянов.

До потвърждаване на решението от предишното заседание на Изпълкома се стигна, след като предишното бе обявено за невалидно от Агенцията по вписванията. Този път покана за Изпълкома получи и Петър Величков, който е част от екипа на Димитър Бербатов и не бе допускан до последните заседания на ръководството. В края на миналия месец също така Агенцията по вписванията вписа Борислав Михайлов отново като президент на БФС, така че решението от днешното заседание би трябвало да бъде прието като законно.

"На свое заседание на 19.08.2021 г. Изпълнителният комитет по категоричен начин заяви желанието си да бъде организирано редовно общо събрание (конгрес) на 18 март 2022 г. като единствен начин футболът ни да не падне жертва на сложни юридически хватки и да не изпадне в опасна безтегловност. Днес, на редовно свое заседание, с покана към всички свои членове, ИК потвърди насрочване на редовен конгрес на 18.03.2022 г., със законосъобразен дневен ред и мандатност на новоизбраното ръководство", се казва в позиция на БФС по темата.

"БФС намира за парадоксално, че с днешна дата СГС взема формални решения, с които пряко се намесва в самоуправлението на най-голямата спортна федерация в България. Буди интерес и фактът, че искането на подписалите се клубове, членове на БФС, внесено от инициативен комитет до съда, е за конгрес на 21.09.2021 г., а СГС насрочва датата 12.10.2021 г. Подобно действие поставя както БФС, така и клубовете-членове на съюза, в изключително затруднено положение, а спорната легитимност на подобен акт би създала ситуация на крайна нестабилност в българския футбол", допълват от футболната централа.

За момента не е ясно как решенията на СГС и Изпълкома на БФС ще се съвместят и дали ще се проведат два конгреса в рамките на няколко месеца. /БГНЕС