Софийският университет отбелязва патронния си празник

На 25 ноември Софийският университет „Св. Климент Охридски” ще отбележи своя патронен празник с академично тържество, предаде репортер на БГНЕС.

Празникът по традиция ще започне в 8.00 часа в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на Софийския университет (пл. "Св. Неделя" № 19), където Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, духовен наставник на Богословския факултет, ще отслужи Света Божествена литургия. След службата, в 10.30 ч., литийно шествие ще се отправи към паметника на свети Климент Охридски.

В 11.00 часа Академичният съвет на Софийския университет начело с ректора проф. Анастас Герджиков ще поднесе венец пред паметника на св. Климент Охридски. Академичното тържество по повод празника ще се проведе в Аулата на Софийския университет и ще започне в 11.15 часа.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще поздрави академичната общност. Деканът на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев ще произнесе академично слово на тема: "Какво работи литературоведът". Тържеството ще продължи с връчване на удостоверенията на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2021 г. до 25 ноември 2022 година.

В рамките на церемонията ще бъдат връчени голямата награда на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за научна и изследователска дейност; Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2022 г.; Годишните награди на Алма матер за учебната 2022/2023 г. по повод патронния празник на Софийския университет; Годишната стипендия за студентски постижения в радио или телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков; Награда за най-добра студентска разработка в сферата на изтокознанието на името на проф. дфн Александър Федотов.

Академичното тържество ще завърши с музикална програма на Университетския хор за старинна музика с диригент Красимира Цуцуманова. /БГНЕС