Соколов: Искам да помогна на България да се класира на Олимпийските игри

"Моята цел е да се подготвя най-добре и да помогна на отбора да се класира на Олимпийски игри. Вярвам, че всички момчета в националния отбор имаме същата цел и същата мечта", коментира диагоналът на българския национален отбор по волейбол Цветан Соколов, който вече се присъедини към лагера на "лъвовете" за предстоящите мачове от Лигата на нациите във Варна в края на седмицата.

От 14 до 16 юни в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта в морската и волейболна столица на България "лъвовете" посрещат Австралия, Япония и Италия. След пристигането си във Варна Цветан Соколов даде интервю пред официалния сайт на Българската федерация по волейбол, в което разказа за своята пределна мотивация за положителни емоции с националния отбор на България.

- Какво е чувството да се завърнеш в националния отбор точно тук, преди мачовете от Волейболната лига на нациите в така наречената волейболна столица на България?

- Чувството е много хубаво. От доста време го чакам, да кажем от една година. За жалост миналата година не успях да се завърна в националния отбор, трябваше да направя една операция. Сега съм много щастлив от факта, че се завръщам в националния отбор и то точно във Варна. Очакваме прекрасно волейболно лято, изпълнено с много емоции, най-вече положителни. Стискам палци да завардваме всички тези хора, които ще дойдат да ни подкрепят. Защото в крайна сметка и ние сме едни запалянковци, които просто играят.

- Какво можем да очакваме от мачовете срещу претендента Австралия, срещу Япония и срещу добрите ти познайници от Италия?

- Очаквам хубави мачове на високо ниво, защото всеки един от тези отбори иска да побеждава. Така сме и ние. Надявам се да се получат красиви мачове, да зарадваме публиката във Варна и да излезем от срещите като победители.

- Основната ни цел бе предварително начертана от селекционера Силвано Пранди - във Волейболната лига на нациите да се изгради облик на отбора, а след това всички сили да бъдат хвърлени за класиране на Олимпийските игри в Токио. Доколко реалистични за изпълнение са първата крачка и голямата цел?

- Всяко състезание започва с малки крачки. Тук сме се събрали да се подготвим най-добре точно за тази олимпийска квалификация. Чувам, че много хора говорят, че това е мисия невъзможна, но защо пък да е невъзможна? Аз очаквам всеотдайна подкрепа от публиката във Варна - тук сме постигали голяма част от целите си и сме играли мачове на много високо ниво, побеждавали сме много противници, които за момента са били фаворити, побеждавали сме олимпийски шампиони, световни шампиони. Надявам се да покажем нашата игра, нашето лице, да се забавляваме и най-вече - да излезем радостни от крайния резултат.

- Записа суперуспешен клубен сезон с "Кучине Лубе" (Чивитанова) - стана шампион на Италия след драматичен финал на сезона, а 4 дни по-късно завоюва и трофея в Шампионската лига, детронирайки доминатора в последните години и твой бъдещ отбор "Зенит". Как би описал тези емоции? Могат ли да се пренесат и на национално ниво? И биха ли били сравними с класиране с България на олимпийски игри?

- Олимпийските игри са много важен форум, на който всеки мечтае да се класира. На клубно ниво за мен тази година беше много емоционална, понеже миналата година загубихме всички финали. Тази година бяхме тръгнали по същия път, но накрая за една седмица обрахме всички плодове на нашата работа. Много съм щастлив от факта, че спечелихме титлата в Италия и след това завършихме сезона с много красива победа над отбора, който доминираше в последните години в световен мащаб. Много хора са казали, че да се класираш на Олимпийски игри е много по-трудно, отколкото да станеш олимпийски шампион по волейбол. За мен първата и най-важна цел в момента е да се класираме на Олимпийски игри, защото предпочитам да гледам не толкова какво се случва в бъдещето, а какво се случва в момента. Моята цел е да се подготвя най-добре и да помогна на отбора да се класира на Олимпийски игри. Вярвам, че всички момчета в националния отбор имаме същата цел и същата мечта.

- Как ще коментираш завръщането на Силвано Пранди в националния отбор?

- Аз се радвам, защото това е човекът, който ми даде първата възможност да играя в националния отбор - от първия му период начело на България през 2008 г. съм в националния отбор, но през 2009 г. Силвано Пранди ми даде възможност да играя срещу много силни отбори, дори и в мача за третото място на Европейското първенство - пусна ме в последния гейм срещу Русия, в мача, който спечелихме и станахме бронзови медалисти. След това, винаги когато имаше възможност, ме пускаше в игра и това се оказа много голям плюс за мен. Тогава бях млад, неопитен, но той ме пускаше в игра. Какво ми казваше? Влизай вътре и се оправяй! Даде ми перспектива, помогна ми много да израсна. Благодаря му за възможността да играя за националния отбор.

- Вярваш ли, че сега България и Силвано Пранди ще постигнат високите си цели?

- Всички сме заедно. Стискам палци. И мисля, че Силвано Пранди е правилният човек, който може да ни помогне да постигнем целите си.

- За финал какво ще кажеш на всички фенове, които ще дойдат сега в Двореца на културата и спорта? Всички ще са в залата, за да окажат отново мощна подкрепа за България, но със сигурност ще има и мнозина, които ще дойдат, за да кажат "добре дошъл" обратно на Цветан Соколов в националния отбор на България...

- Аз лично се надявам да напълним залата, защото много пъти варненската публика е показвала, че варненската публика няма равна. Надявам се да зарадваме тези хора, които ще дойдат да ни подкрепят и ще дадем всичко от нас това да се случи, хората да излязат с усмивка от залата след мачовете ни и да кажат: България победи! /БГНЕС