Соломон Паси: Световното еврейство и Европа да реагират на цинизма на Путин

"Нека световното еврейство реагира! Нека Европа реагира!"


За това призова българският политик и основател на Атлантическия клуб в България, Соломон Паси, в отговор на обвиненията от страна на руския президент Владимир Путин срещу укранския държавен глава Володимир Зеленски и Запада в "прикриване на нацизма", предаде БГНЕС.

Руският президент Владимир Путин заяви в телевизионно интервю за руска медия, без да привежда доказателства, че западните сили са назначили Володимир Зеленски, който е евреин, за президент на Украйна, за да прикрият възхваляването на нацизма.

В стремежа си да оправдае инвазията си в Украйна, която нарича "специална военна операция", Москва обвинява украинските лидери, че се стремят неонацистки "геноцид" над милионите местни рускоговорящи в Украйна - нещо, което Киев и западните му съюзници наричат необоснован претекст за война за придобиване на собственост.

Това не е първият път, в който Путин се опитва да свърже съвременното демократично избрано правителство на Украйна с масовото убийство на украински евреи през Втората световна война от нацистките окупатори на Съветска Украйна и техните местни сътрудници.

Еврейската идентичност на Зеленски

Самият Зеленски, който е рускоговорящ и беше демократично избран през 2019 г., заяви, че някои от братята на дядо му са били убити по време на нацисткия Холокост, и многократно отхвърли руските обвинения, че е подкрепял неонацистите в Украйна.

Путин заяви пред руския телевизионен репортер Павел Зарубин, че "Западните куриози поставиха начело на съвременна Украйна човек - етнически евреин, с еврейски корени, с еврейски произход".

"И по този начин, според мен, те сякаш прикриват една антихуманна същност, която е в основата ... на съвременната украинска държава", каза руският президент, като добави:

"Това прави цялата ситуация изключително отвратителна, тъй като един етнически евреин прикрива прославата на нацизма и прикрива онези, които навремето са ръководили Холокоста в Украйна - а това е изтребването на милион и половина души."

В отговор на молба за коментар от "Джерусалем пост" съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че самият Путин е отвратителен, "когато се опитва да оправдае масови престъпления срещу граждани на друга държава с чудовищна лъжа".

Путин изважда нацистката история

През юни Путин заяви на икономически форум в Санкт Петербург, отново без доказателства, че някои евреи смятат Зеленски за позор за народа си, като прекъсна собственото си обръщение, за да покаже кадри от кинохрониката за нацистките зверства в Украйна.

През януари руският външен министър Сергей Лавров получи остър упрек от Белия дом за това, че обвини Вашингтон, че обединява европейските държави, за да реши "руския въпрос" по същия начин, по който Адолф Хитлер е търсил "окончателно решение" за изкореняване на европейските евреи.

Историкът от Йейлския университет Тимъти Снайдър заяви, че поне 1,7 милиона съветски евреи са били убити от германците и техните сътрудници до края на 1942 г.

Опитите на руския президент обаче служат като основа на руската пропаганда чрез цинично противопоставяне между еврейн (Зеленски) и евреите. /БГНЕС