Солта е наркотик, водещ до хипертония

Солта е пристрастяваща и пристрастяването към нея може да се превърне в рисков фактор за хипертония, твърди докторът на медицинските науки и диетолог Мариат Мухина.

Има хора, които възприемат натриевия хлорид - т.е. готварската сол, като "стимулант на вкуса" и са склонни постоянно да увеличават количеството сол в храната си, казва лекарят.

"Направихме проучване на вкусовите рецептори на хората. Някои хора свикват със солта като стимулатор на вкуса. Те развиват полунаркотична зависимост към солта. Те постоянно трябва да увеличават дозата, за да раздразнят вкусовите рецептори на езика си. Те още не са опитали храната, но вече започват да я осоляват", обяснява Мариат Мухина.

Проучванията показват, че подобно поведение е характерно за хората, страдащи от хипертония - продължава диетологът. Прекомерният прием на натриев хлорид допринася за развитието на това заболяване, поради което количеството сол в храната трябва да се намали, за да се намали рискът от хипертония, предупреждава тя.

За тези, които са свикнали със солени ястия, Мухина съветва да добавят в ястията сол с намалено съдържание на натриев хлорид.

"Например черната сол от Кострома е с намалено съдържание на натриев хлорид поради голямото количество други съставки. Тя има пикантен, но солен вкус, не задържа вода в организма и е богата на йод, калий, сяра и желязо. Хималайската сол - важното е да не е фалшива - съдържа магнезиеви йони, манган, има мед, цинк, селен, калий, на практика е минерален препарат", допълва диетологът в интервю за Радио Спутник./БГНЕС

Москва / Русия