Сондажът сред желаещите да се ваксинират учители и „лелки“ върви по план, няма отлагане

Сондажът сред желаещите да се ваксинират лица в сферата на образованието – училища и детски градини, върви по план. В края на януари ще започне масовото тестване с антигенни тестове сред учителите в страната, за да се търси т.нар. „скрита зараза“. Над 20 е процентът на желаещите да се ваксинират учители, а вече стана ясно, че приоритетно ще се ваксинира и непедагогическият персонал, голяма част от който попада в рисковата група по възраст.

От здравното министерство заявиха за БГНЕС, че към края на първото полугодие ваксинацията може да се обхване 2,3 млн. души или около 36% от населението на страната, при допускането за 5 вида ваксини, без в това число да влизат децата до 16-годишна възраст. За предстоящата ваксинационна кампания работещите в сферата на просветата все още изготвят списъци с желаещите. В област Кърджали например, която е сред най-слабо засегнатите от разпространението на COVID-19, желаещите да се ваксинират учители са 440, а близо 100 са лицата от непедагогическия персонал.

В област Бургас, където заболеваемостта е под 1000 души, над 22% от всички учители искат да се ваксинират като в областта има близо 6000 педагози. Желаещите лица от непедагогическия персонал са 10%.

В област Пловдив процентът е малко по-нисък – почти 17% от учителите искат имунизация срещу коронавируса, а сред непедагогическите специалисти желаещите са малко повече от 12%. В детските градини в областта искат 12% от педагогическия и 10% от непедагогическия персонал – искат ваксина. Ситуацията в област София и в София-град относно броя на желаещите е динамична и непрекъснато нараства, особено след като у нас пристигна и втората одобрена ваксина, тази на „Moderna”. Например в най-голямото училище в страната – 18-о СУ "Уилям Гладстон" в София, учителите, които искат да се ваксинират, са 20%.

Желаещите да се имунизират педагози и помощен персонал от областта също са голям процент. В редица населени места и намиращите се на територията им училища и детски градини все още продължава набирането на списъци. Във връзка с читателски сигнал, че изготвени списъци са били изтеглени и отложени във времето от детска градина, министърът на здравеопазването заяви, че ще провери случая. Сигнали за такава ситуация постъпиха от близките до София общини Челопеч, Златица и Пирдоп. Пред БГНЕС директорът на детска градина „Ханс Кристиан Андерсен“ Светлана Якова-Нинова заяви, че организацията и списъците с желаещите са изготвени. Тя бе категорична, че информацията за отлагане на ваксинация за септември не отговаря на истината и не може да става дума за подобно твърдение. Има процедура, който заяви желание, ще бъде ваксиниран, каза още директорът, която изпрати и писмо до БГНЕС с опровержение по зададения въпрос, подписано от всички 12 служители в градината – педагогически и непедагогически персонал. /БГНЕС