Съоснователят на списание Rolling Stone беше отстранен от борда на Залата на славата на рока

Съоснователят на списание Rolling Stone Джан Уенър беше отстранен от мястото си в управителния съвет на фондация "Зала на славата на рокендрола" заради коментари, които бяха обявени за расистки и сексистки, съобщават американските медии.


Отстраняването на Уенър от управителния съвет на фондацията стана само ден след като коментарите му бяха публикувани в "Ню Йорк Таймс" и предизвикаха широка критика.

"Джан Уенър беше отстранен от борда на директорите на фондация "Зала на славата на рокендрола", се казва в кратко изявление на фондацията, според информация на Variety.

77-годишният Уенър е съосновател на списание Rolling Stone през 1967 г., а през следващите десетилетия той прославя множество рок легенди на страниците му в дълги интервюта.

Уенър също така създаде фондацията "Зала на славата на рокендрола", която подбира артистите, които да бъдат почетени, и беше неин председател до 2020 г.

В доклада на "Таймс" Уенър е попитан защо не е включил интервюта с цветнокожи или жени музиканти в новата си книга "Майсторите", която вече е в печат.

Уенър заяви, че седемте участници в книгата "са своеобразни философи на рока", които имат какво да кажат за духа на своето поколение.

"Това са тези, които наистина могат да го изразят", каза Уенър.

Участниците, които Уенър описва, са Боб Дилън, Джон Ленън, Мик Джагър, Пийт Тауншенд, Джери Гарсия, Боно и Брус Спрингстийн, всички бели мъже.

По отношение на жените Уенър казва: "Просто никоя от тях не беше достатъчно изразителна на това интелектуално ниво."

"От чернокожите артисти - знаете, Стиви Уондър, гений, нали? Предполагам, че когато използвате толкова широка дума като "майстори", вината е в използването на тази дума. Може би Марвин Гей или Къртис Мейфийлд? Искам да кажа, че те просто не са се изразявали на това ниво."

В интервюто Уенър изразява разбирането си, че забележките му биха засегнали някои.

"Само заради връзките с обществеността може би трябваше да отида и да намеря един чернокож и една жена изпълнител, които да включа тук и които не отговарят на същия исторически стандарт, само за да предотвратя подобна критика", каза Уенър.

Rolling Stone се превърна във водещото музикално списание на своето време, като по-късно разшири дейността си в сферата на културата, провеждайки интервюта с висши политици и насърчавайки стила на "новата журналистика", който въведе техниките на художественото писане в отразяването на истории.

През 2017 г. Уенър продаде контролния пакет акции в списание Rolling Stone в сделка, която оцени изданието на 110 млн. долара. /БГНЕС