SpaceX и T-Mobile планират да свържат мобилни телефони със сателити

Американският безжичен оператор T-Mobile US Inc ще използва сателитите Starlink на SpaceX, собственост на Илон Мъск, за да осигури на потребителите на мобилни услуги достъп до мрежата в някои части на Съединените щати, обявиха компаниите, като очертаха плановете си да свържат мобилните телефони на потребителите директно със сателити в орбита.

Новите планове, които ще съществуват успоредно със съществуващите клетъчни услуги на T-mobile, ще премахнат нуждата от клетъчни кули и ще предлагат услуги за изпращане на текстови съобщения и изображения там, където в момента няма покритие, което е от ключово значение при спешни ситуации в отдалечени райони, заяви Мъск на бляскаво събитие в ракетния комплекс на компанията му в южен Тексас.

Сателитите на Starlink ще използват спектъра на T-Mobile в средната лента, за да създадат нова мрежа. Повечето телефони, използвани от клиентите на компанията, ще бъдат съвместими с новата услуга, която ще започне с услуги за изпращане на текстови съобщения в бета фаза, започваща в края на следващата година.

От 2019 г. насам SpaceX е изстреляла близо 3000 нискоорбитални сателита Starlink, като с лекота изпреварва конкурентите OneWeb и проекта Kuiper на Amazon.com Inc.

Следващото поколение сателити Starlink на SpaceX, първите, от които се планира да бъдат изстреляни с ракетата от следващо поколение Starship на SpaceX, когато тя бъде напълно разработена, ще имат по-големи антени, които ще позволят свързване директно с мобилни телефони в мрежата на T-mobile, каза Мъск.

"Конструираме специална антена. ... Всъщност това са много големи антени, които са изключително напреднали", каза той. "Важното е, че няма да е необходимо да си купувате нов телефон. Телефонът, който имате в момента, ще работи."

Междувременно американските телекомуникационни компании са в надпревара за изграждане на средночестотната част на своите 5G мрежи, за да настигнат T-Mobile, който получи голям спектър от 2,5 GHz в средната лента благодарение на изкупуването на конкурента Sprint.

Средната честотна лента или C-обхвата се оказа идеална за 5G, тъй като осигурява добър баланс между капацитет и покритие.

Превозвачът заяви, че има за цел да постигне покритие за глас и данни след бета-фазата на услугите за текстови съобщения.

Фирмата за сателитни комуникации AST SpaceMobile Inc също изгражда глобална клетъчна широколентова мрежа в космоса, която ще работи с мобилни устройства без необходимост от допълнителен хардуер. /БГНЕС, Ройтерс

Тексас / САЩ