Спад на бизнес климата в Германия четвърти пореден месец

Бизнес настроенията в Германия продължават да се влошават - най-важният икономически барометър, индексът ifo, спада за четвърти пореден месец. Това до голяма степен се дължи на затрудненията в доставките.

Индексът ifo, изчисляван от Института за икономически изследвания, който се счита за най-важния икономически барометър в Германия, и който през септември възлизаше на 98,9 пункта, през октомври спадна до 97,7 пункта, съобщи базираният в Мюнхен институт.

Клеменс Фюст, ръководител на ifo, обяснява тази ситуация по-специално с проблемите с доставките, с които се сблъскват германските компании. В резултат на това, каза той, използването на капацитета на промишлеността намалява - то е само 84,7%.

Индексът ifo се е влошил леко и в сектора на услугите и до голяма степен в търговията, където предприятията също изпитват затруднения с доставките.

В строителния сектор обаче бизнес настроенията са се подобрили значително. Това се отнася както за оценката на компаниите за настоящата ситуация, така и за техните перспективи - индексът на очакванията на строителите се повишава за шести пореден път.

Индексът за бизнес климата на института Ifo е месечно проучване сред около 9000 компании. От тях се изисква да оценят текущото си бизнес състояние и очакванията си за следващите шест месеца. /БГНЕС