Спадът на икономиката засили търговията с криптовалути в Китай

Дилън Ран, ръководител на финансов сектор в Шанхай, започва да прехвърля част от парите си в криптовалути в началото на 2023 г., когато осъзнава, че китайската икономика и фондовите ѝ пазари вървят надолу, съобщи US News.


Търговията и добивът на криптовалути са забранени в Китай от 2021 г. насам. Ран използвал банкови карти, издадени от малки търговски банки в селските райони, за да купува криптовалути чрез дилъри от сивия сектор, и ограничавал всяка транзакция до 6 978 долара, за да избегне контрол.

"Биткойнът е сигурно убежище, като златото", казва Рун.

Сега той притежава криптовалути на стойност около 1 млн. юана, които представляват половината от инвестиционния му портфейл, в сравнение с едва 40% в китайски акции.

Инвестициите му в криптовалути са нараснали с 45%. Междувременно китайският фондов пазар се топи в продължение на 3 години.

Подобно на Рун, все повече китайски инвеститори използват креативни начини да притежават биткойн и други криптоактиви, които според тях са по-сигурни от инвестирането в сриващите се пазари на акции и имоти у дома.

Те действат в сива зона. Въпреки че криптовалутата е забранена в континентален Китай и има строг контрол върху движението на капитали през границата, хората все още могат да търгуват с токени като биткойн на криптоборси като OKX и Binance или чрез други извънборсови канали.

Инвеститорите от континенталната част на страната могат също така да откриват банкови сметки в чужбина, за да купуват криптоактиви.

След като миналата година Хонконг открито одобри цифровите активи, китайските граждани също използват годишните си квоти за покупка на валута в размер на 50 000 долара, за да прехвърлят пари в сметки за криптовалути на територията на страната. Съгласно китайските правила парите могат да се използват само за цели като пътуване в чужбина или образование.

Икономическият спад в Китай "направи инвестициите в континенталната част рисковани, несигурни и разочароващи, така че хората се стремят да разпределят активи в чужбина", заяви старши изпълнителен директор на базирана в Хонконг борса за криптовалути, който отказа да бъде идентифициран поради чувствителността на темата.

„Биткойнът и криптоактивите са привлекли такива инвеститори. Почти всеки ден виждаме континентални инвеститори, които навлизат на този пазар", твърди той.

Тъй като инвеститорите на дребно правят крачка към криптовалутите, китайските брокери и други финансови институции не остават по-назад. Лишени от възможности за растеж у дома, много от тях проучват свързаните с криптовалутите бизнеси в Хонконг.

"Ако сте китайска брокерска компания, изправена пред бавен фондов пазар, слабо търсене на Първичното публично предлагане и свиване на други бизнеси, имате нужда от история за растеж, която да разкажете на акционерите и борда на директорите", каза изпълнителният директор на борсата./БГНЕС