Спартак и Септември се простиха с елитния си статут

Спартак Варна постигна пиров успех над Септември с 1:0 като домакин в мач от предпоследния 34-и кръг на битките в долната шестица. Трите точки за "соколите" обаче не помогнаха на Димитър Димитров-Херо и компания, след като Хебър взе гостуването си на Ботев Враца с 3:2. Така кръг преди края Спартак остава с 25 точки, а победата им над Септември, в комбинация с успеха на пазарджиклии във Враца, изпрати и играчите на Красимир Балъков във Втора лига. Хебър е в зоната на плейаута с 29 пункта.


В морската ни столица Спартак победи Септември с късен гол на Жоао Марио в 83-та минута. В същото време Хебър спечели вълнуващ сблъсък с Ботев Враца, като и петте попадения паднаха след почивката. Венсан Марсел откри за гостите в 48-та минута, но малко по-късно врачани възстановиха равенството чрез Клери Сербер. Георги Вълчев от дузпа и Стоян Стоичков обаче направиха резултата 3:1 в полза на пазарджиклии. В четвъртата минута на добавеното време появилият се от резервната скамейка Марко Мажуга намали изоставането на Даниел Моралес и компания, но за повече Ботев нямаше сили и загуби.

Успехът на Хебър, в комбинация с трите точки на Спартак срещу Септември, изпрати и "соколите", и септемврийци" във Втора лига. След края на мача Херо обяви, че напуска клуба. На мястото на Спартак и Септември в елита директно влизат Етър и Крумовград. От 19:00 часа се изигра и третият двубой в битката за оцеляване - Берое и Пирин Благоевград. Там драмата също не отсъстваше, като победителят в мача осигуряваше спасяването си. Старозагорци поведоха с 1:0 чрез Васил Василев, но изпуснаха преднината си в 99-та минута, когато Даниил Кондраков изравни след точно изпълнение от бялата точка.


Така отборът на Христо Янев отне възможността на Берое да се спаси кръг преди края. Този изравнителен гол допълнително заплете интригата относно това кой ще играе в плейаута - Хебър заема тази позиция с 29 точки, като е на две зад Пирин, а благоевградчани са на една от Ботев Враца и Берое. Възпитаниците на Николай Киров са 12-и и на три пункта пред Хебър, който посреща заралии в последния кръг. При победа на водения от Любослав Пенев тим, пазарджиклии могат да изпратят Берое в зоната на плейаута, тъй като са с по-добри показатели в преките мачове. Ботев Враца гостува на Септември, а Пирин е домакин на Спартак в последния кръг, който ще се проведе на 5 юни, а мачовете са с начален час 18:30. /БГНЕС