Спаси ли Путин Борис Джонсън?

"Партигейт" се завърна, но настроението в Уестминстър се промени - засега.

Започналият нов епизод за наблюдателите, които следят последния сезон на "какво се случва във Великобритания", отпадна със съобщението на лондонската полиция, че ще издаде 20 глоби за социални събирания в щаба на правителството в нарушение на правилата за COVID-19.

Това е първият голям напредък, откакто полицията обяви, че ще разследва поредица от партита, проведени на Даунинг стрийт и Уайтхол в различните етапи на ограничения заради пандемията.

Макар че политиката остава нестабилна, за малко повече от месец, откакто руският президент Владимир Путин нареди на войските си да нахлуят в Украйна, така нареченият "партигейт", за който много наблюдатели в Уестминстър прогнозираха, че ще свали от власт британския премиер, беше изместен встрани.

Няколко депутати от Торите, имащи решаващо значение, тъй като разполагат с властта да изритат Джонсън от поста на партиен лидер, а с това и от поста на министър-председател, се размислиха пред лицето на руската агресия и стигнаха до заключението, че сега не е моментът за смяна на ръководството.

Решението за налагане на глоби обаче отново поставя в центъра на вниманието скандал, който Даунинг стрийт № 10 искаше да забрави, и повдига нови въпроси за бъдещето на Джонсън.

Информацията за наказанията засега е ограничена, като полицията заяви, че няма да идентифицира глобените или за кои събития се отнасят глобите. Държавните служители може дори да не трябва да обявяват, че са получили глоба, в зависимост от нивото им на достъп до класифицирана информация, а от правителството не се очаква да коментира каквито и да било дисциплинарни мерки.

От Даунинг стрийт потвърдиха, че няма да предоставят подробности за никого от засегнатите, освен за министър-председателя и секретаря на кабинета Саймън Кейс.

Повечето депутати от Консервативната партия са съгласни, че са в положение на изчакване, докато не се разбере дали самият Джонсън ще получи глоба - нещо, което може да отнеме месеци. Някои обаче прогнозират, че министър-председателят ще преживее скандала, тъй като ситуацията в Украйна се е влошила драстично.

Един от депутатите от Торите, който критикува Джонсън, заяви, че има "усещането, че преминаваме през сеизмично историческо събитие и премиерът показва правилно лидерство в такъв момент. Страхувам се, че значението на партиите, които нарушават правилата, е намаляло".

Той добави, че такова е усещането и сред членовете на партията и местните активисти - значимо, защото депутатите обикновено се консултират с тях, преди да призоват за смяна на Джонсън.

Андрю Бриджен, консерватор, който оттегли писмото си на недоверие към Джонсън, заяви пред "Дейли телеграф": "Ако утре има вот на недоверие към министър-председателя, ще трябва да гласувам за него, защото в противен случай ще се озовем в ръцете на г-н Путин."

Трети депутат, член на отцепническата фракция, избран през 2019 г., повтори това, като заяви, че е трудно да се види как премиерът може да бъде "изместен" сега.

Други предположиха, че отношенията между Даунинг стрийт № 10 и неговата партия са се подобрили след задкулисните размествания миналия месец.

Накърнен облик

Войната в Европа може и да е засилила позициите на министър-председателя, но нещата могат бързо да се променят. Високопоставен консерватор предупреди: никой не бива да приема, че оспорване на лидерския пост е изключено.

Джеймс Джонсън, основател на социологическата агенция JL Partners, заяви, че идеята за "украински отскок" на премиера не е намерила отражение в обществените нагласи.

"Фокус групите твърдят едно и също нещо последователно от януари насам – имиджът на премиера е значително накърнен и ефектите от скандала “партигейт“ върху облика му все още играят основна роля", каза той. "Това се споменава на видно място всеки път, когато попитам за правителството и премиера - повече, отколкото за Украйна."

Потвърждението, че служителите на Даунинг стрийт и Уайтхол са нарушили закона, повдига и възможността министър-председателят да е подвел Камарата на общините, когато преди това е твърдял, че не са нарушени никакви правила. Подвеждането на Камарата на представителите традиционно се счита за въпрос, свързан с подаване на оставка.

Наскоро бившият министър от кабинета Андрю Мичъл заяви на среща, посветена на борбата с корупцията: "Ако ви се размине, че не казвате истината в деловодството, това подкопава всички наши граждански свободи, всички наши човешки права и според мен парламентът трябва да заеме много по-твърда позиция."

Говорителят на Джонсън твърдеше тази седмица, че той отрича да е подвел Камарата на представителите.

След като издържи днес на поредната неудобна част от въпросите на министър-председателя, скоро след това парламентът ще прекъсне работа за двуседмична великденска ваканция. Това ще послужи за разсейване на напрежението в Уестминстър в удобен за Джонсън момент, без да има насоки кога продължаващото полицейско разследване може да приключи или да доведе до нови глоби.

Отново изглежда, че стратегията на Джонсън за оцеляване ще зависи от това дали ще може да се държи здраво и дали ще успее да се измъкне. / БГНЕС