Спаска Тасева: Ако човек е подготвен, може да спаси човешки живот

Днес е Световният ден на първата помощ. От 2000 г. Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец обявяват всяка втора събота на месец септември за Световен ден на първата помощ и това не е случайно, защото с него се отдава признание на хората, които в труден момент са оказвали помощ на хора, които имат нужда, и в много случаи са били на решаващото място и са оказвали решаваща помощ да се спаси нечий човешки живот.

Това заяви пред БГНЕС заместник-директорът на Столичната организация на Българския Червен кръст Спаска Тасева.

"Тук са събрани нашите младежи доброволци, които са обучени да оказват първа долекарска помощ, които са мотивирани да работят за това и да се усъвършенстват, и те неведнъж са показвали и са демонстрирали пред обществото какво значи и как се оказва първа долекарска помощ", отбеляза Тасева.

Тя обясни, че днес доброволците ще направят различни демонстрации за превръзки за кръвотечение и т.н., а по-късно ще бъде демонстрирано и едно пътнотранспортно произшествие, в което ще се покаже какво се прави в такава ситуация. "Мисля, че ще бъде интересно за всички, които са тук в Борисовата градина", каза заместник-председателят на СО на БЧК.

Тасева подчерта, че е изключително важно повече хора да стават доброволци, "защото животът е показал колко е необходимо и важно". "Всеки изпада в ситуация, в която вижда, че някой има нужда от помощ, и тогава паниката не е добър съветник", посочи тя.

Заместник-председателят на СО на БЧК е категорична, че ако човек е подготвен, ако той знае какво трябва да се направи в дадена ситуация, спазвайки правилата, винаги може да бъде спасител за нечий човешки живот.

В днешното събитие има над 50-60 доброволци. "От Университетския аварийно-спасителен отряд ще демонстрират как да се обезопаси една такава ситуация, защото много е важно в ситуация, било пътнотранспортно произшествие или някаква друга, най-напред да се направи обезопасяване, така щото както пострадалите, така и помагащите да са в някаква безопасност", заключи Тасева. /БГНЕС